Sanfrancisko avarējušās lidmašīnas pilots mēģinājis pārtraukt nolaišanos

foto: AFP
foto: AFP

Sestdien Sanfrancisko nosēšanās laikā avarējusī Dienvidkorejas lidsabiedrības "Asiana" lidmašīna "Boeing 777" skrejceļam tuvojusies ar pārāk mazu ātrumu un pilots pēdējā mirklī mēģinājis pārtraukt nolaišanos, vēsta raidsabiedrība BBC.

Tuvojoties skrejceļam, lidmašīnas ātrums bijis zem paredzētajiem 245 kilometriem stundā, preses konferencē svētdien vakarā atklāja Valsts transporta drošības padome.

Lidmašīnai ar 307 cilvēkiem uz klāja nosēšanās laikā nolūza aste un lidaparāts aizdegās. Bojā gāja divi, bet ievainojumus guva desmitiem cilvēku.

Pilotu kabīnes un lidojumu datu ieraksti liecina, ka divas sekundes pirms avārijas izskanējusi prasība palielināt ātrumu. Pilots tad pieprasīja atcelt nolaišanos un aplidot vēl vienu apli, norāda drošības padomes pārstāve Debora Hersmana. Amatpersona gan neminēja, kādu iemeslu dēļ ātrums nav bijis atbilstošs.

Lai gan lidaparāta pilotam ir 10 000 lidojuma stundu pieredze, tikai 43 no tām ir ar "Boeing 777". Tomēr otram pilotam bijusi lielāka lidojumu pieredze ar šī tipa lidaparātu, norāda "Asiana".

Pilots Sanfrancikso lidlaukā līdz šim bija nosēdies jau 29 reizes, bet šī bija pirmā reize, kad viņš to darījis ar "Boeing 777".

ASV amatpersonas apstiprina, ka Sanfranciso lidlaukā uz apkopi bija izslēgta sistēma, kas pilotiem palīdz veikt drošu nosēšanos, tomēr to izmanto sliktos laika apstākļos, bet sestdien negadījuma brīdī laiks bija skaidrs un saulains, norāda BBC.
Jau vēstīts, ka sestdien Sanfrancisko lidostā nosēšanās laikā avarēja Dienvidkorejas lidsabiedrības "Asiana" lidmašīna "Boeing 777" ar vairāk nekā 300 cilvēkiem. Negadījumā bojā gāja divas skolnieces no Ķīnas, bet desmitiem cilvēku guva ievainojumus.

Saskaņā ar aculiecinieku teikto, lidmašīna mēģinājusi nosēsties ar pārāk augsti paceltu "degunu", rezultātā tā ar asti aizķērusi jūras dambi pie skrejceļa. Pasažieri no lidmašīnas, kuru pārņēmušas liesmas, evakuējušies pa piepūšamajiem celiņiem.

Abas bojāgājušās skolnieces atradušās lidmašīnas astes galā. Sanfrancisko izmeklētāji cenšas noskaidrot, vai vienas no pasažierēm nāves iemesls varētu būt ārkārtas transporta, kurš steidzās uz avārijas vietu, uzbraukšana tai virsū, informē BBC.


Написать комментарий