Ķīnas bijušajam dzelzceļa ministram piespriests nāvessods

foto: AP
foto: AP

Korupcijā un varas ļaunprātīgā izmantošanā apsūdzētam Ķīnas bijušajam dzelzceļa ministram Liu Židžunam tiesa pirmdien piespriedusi nosacītu nāvessodu, atsaucoties uz vietējiem medijiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Saskaņā ar apsūdzībām Liu 25 gadu laikā pieņēmis kukuļus 10 miljonu dolāru (aptuveni 5,5 miljoni latu) vērtībā. Izmeklētāji norāda, ka apmaiņā pret kukuļiem Liu slēdzis līgumus ar valsts dzelzceļa kompāniju.

Liu ir augstākā amatpersona, kas notiesāta par korupciju kopš jaunā prezidenta Sji Dzjiņpina stāšanās amatā. Sji solīja uzsākt vērienīgu cīņu pret korupciju varas aprindās.

Kādreiz ietekmīgais dzelzceļa ministrs no amata tika atstādināts martā. Viņu kritizēja par virkni drošības skandālu un krāpšanu, ko atklāja valsts audits.

Pekinas tiesa eksministram piesprieda nāvessodu ar divu gadu soda izpildes atlikšanu. Tāpat notiesātajam uz mūžu liegtas tiesības piedalīties politiskajos procesos un konfiscēts īpašums.

Domājams, ka nāvessods notiesātajam netiks izpildīts, jo nāvessodi ar atcelto izpildes termiņu Ķīnā parasti tiek aizvietoti ar mūža ieslodzījumu, skaidro BBC. 

Izskanot aizdomām, ka Liu ir piesavinājies līdzekļus un pieņēmis kukuļus, slēdzot līgumus par ātrgaitas dzelzceļa būvniecību, politiķi maijā izslēdza no Komunistiskās partijas. Apsūdzībā teikts, ka Liu rīcība ir "radījusi lielus sabiedrisko līdzekļu zaudējumus nodarījusi kaitējumu valsts un tautas interesēm".

Liu par dzelzceļa ministru sāka strādāt 2003. gadā. Viņš ķērās pie miljardiem dolāru vērtas dzelzceļa paplašināšanas programmas. Ķīnas ātrgaitas dzelzceļa tīkls, kurš būšot lielākais pasaulē, ir saistīts ar virkni negadījumu, norāda BBC.

Vilciena avārijā 2011. gada jūlijā Veņdžou pilsētā gāja bojā 40 cilvēki, norāda BBC.

Ātrgaitas dzelzceļu attīstība tiek uzskatīta par vienu no galvenajiem Ķīnas valdības infrastruktūras projektiem. Līdz 2020. gadam ir paredzēts uzbūvēt 16 000 kilometru ātrgaitas maģistrāļu. Pagājušājā gadā Ķīnā sāka izmēģināt vilcienu, kurš spēj traukties ar 500 kilometru stundā lielu ātrumu.


Написать комментарий