Vācijas prezidents Gauks: Latvija ir pozitīvais piemērs, kā tiekties uz mērķi

foto: Publicitātes foto
foto: Publicitātes foto

Otrdien savas pirmās vizītes laikā Latvijā, Valmieras sākumskolā, Vācijas Federatīvās Republikas prezidents Joahims Gauks atzina, ka ir gandarīts par vizītes laikā iepazīto latviešu kultūru Dziesmu svētkos, taču visvairāk viņu pārsteidz latviešu mērķtiecība.

Vācijas prezidents atzinīgi novērtēja Latvijas pūliņus ievērot Eiropas Savienības prasības un virzīties uz eiro ieviešanu. Tāpat viņš arī atzina, ka, visticamāk, Vācijā Latvijā īstenotie taupības pasākumi nevarētu tikt ieviesti, jo cilvēki nebūtu tik mērķtiecīgi un tiem nepakļautos. "Jūs parādījāt Eiropai, ka lielam mērķim var nest arī upurus," savā uzrunā teica Vācijas prezidents.

Prezidents izteica atzinību Latvijas Valsts prezidenta Andra Bērziņa pūliņiem veicināt vācu valodas apmācību Latvijā un vācu valodas popularizēšanu.

Gauka vizītes laikā Valmieras sākumskolā Latvijas Republikas izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) un Vācijas Federatīvās Republikas vēstniece Latvijā Andrea Viktorīna parakstīja Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrijas un Vācijas Federatīvās Republikas Federālās izglītības un pētniecības ministrijas nodomu deklarāciju par sadarbību profesionālās izglītības un apmācības jomā.

Kā savā uzrunā klātesošajiem atzīmēja Valsts prezidents Andris Bērziņš, ir skaidrs, ka pamata jautājums nākotnes problēmu risināšanai ir izglītība, tādēļ jo zīmīgāks esot šodien parakstītais nodomu protokols.

"Tā rezultāts, es šobrīd gribētu uzsvērt, ir no Latvijas puses atkarīgs. Tādēļ es aicinātu visus pievērst ļoti lielu uzmanību - ja mēs gribam iet pasaulē un palikt neatkarīgi, mums izglītība ir nepieciešama," norādīja Bērziņš.

Savukārt Gauks atzina, ka Latvijai būtu jāizmanto tai pieejamais potenciāls un uzņēmējiem vajadzētu izprast, ka viņi nezaudē, investējot jauniešu - nākamo darbinieku - izglītībā.

Vizītes laikā Vācijas un Latvijas prezidenti tikās ar Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāju Inesi Boķi ("Valmierai un Vidzemei") un akciju sabiedrības "Valmieras stikla šķiedra" vadību un akcionāriem.

Šī bija Gauka pirmā vizīte Latvijā kopš viņa ievēlēšanas amatā 2012.gada 18.martā. Pēc Latvijas apmeklējuma Vācijas prezidents dosies valsts vizītē uz Igauniju.


Написать комментарий