Daugavpils novada iedzīvotāji nevar pilnā apjomā izmantot mobilitātes programmas iespējas

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Komentējot portālam Gorod.lv situāciju ar bezdarbu novadā, Daugavpils novada domes Sociālā dienesta vadītāja Anna Jegorova pastāstīja, ka Daugavpils novada iedzīvotāji bieži vien nevar izmantot viņiem piedāvāto programmu iespējas, it īpaši tas attiecas uz mobilitātes programmu.

„Pastāv vairāki iemesli, kādēļ Daugavpils novada iedzīvotāji nevar izmantot mobilitātes programmu. Piemēram, ģimenes cilvēki nevar atstāt bērnus vai laulāto, lai dotos uz citu pilsētu, jo tas ietekmē viņu savstarpējās attiecības. Novada iedzīvotājam dodoties strādāt pat netālu no dzīvošanas vietas, piemēram, uz Daugavpili, rodas problēmas, kā aizvest vai izņemt bērnu no skolas, tādēļ šo programmu nevar izmantot pilnā apjomā”, pastāstīja A.Jegorova.

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) Daugavpils filiāles vadītājs Jānis Vanags apliecināja Sociālā dienesta pārstāves teikto, paziņojot, ka kopumā šīs programmas iespējas izmantoja 97 cilvēki, tikai divi no viņiem ir Daugavpils pilsētas un novada iedzīvotāji.

Atgādināsim, ka mobilitātes programmas iespējas varēja izmatot no šī gada 19.marta. Šīs NVA atbalsta programmas ietvaros bezdarbnieki, kuri ilgāk nekā 6 mēnešus nav varējuši iekārtoties darbā tuvu dzīves vietai, var paplašināt darbavietas meklēšanas robežas, meklējot to arī citās Latvijas pilsētās, kas atrodas 20 km un vairāk rādiusā no bezdarbnieka dzīvesvietas. Paredzēts, ka atbalsta saņēmējs pirmajos četros darba mēnešos varēs saņemt kopā ne vairāk kā 280 latus.

Jāatzīmē, ka šī gada aprīlī NVA Daugavpils nodaļas nodarbinātības organizatore Žanna Circene izteica viedokli, ka dažādu kritēriju dēļ – gan saistībā ar darbinieku, gan saistībā ar darbadevēju – mobilitātes programmā ieinteresētie nevar izmantot iespēju saņemt šo pabalstu. Viena no problēmām ir tas, ka daudzi darbadevēji nav reģistrējušies NVA vai darbadevējs var nodrošināt ar darbu un noteiktu laika posmu, savukārt saskaņā ar programmas noteikumiem darbiniekam jāiesniedz darba līgums un nenoteiktu laiku. Pēc Ž.Circenes domām, nākotnē pabalsta piešķiršanas noteikumi varētu mainīties, tomēr pašlaik jāņem vērā pieņemtie kritēriji.


Написать комментарий