Starptautisks pētījums rāda, ka Latvijā kukuļus devuši 19% respondentu

foto: http://hronika.info

Pasaulē lielākajā sabiedrības viedokļa aptaujā par korupciju noskaidrojies, ka pēdējā gada laikā 19% Latvijas iedzīvotāju ir devuši kukuļus, liecina Transparency International pētījuma rezultāti.

Tajā pašā laikā kaimiņiem igauņiem šis rādītājs ir vien 6%, bet Lietuvas iedzīvotājiem – 26%.

Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju - 55% - uzskata, ka pēdējo divu gadu laikā korupcijas apmērs valstī ir palicis nemainīgs.

Latvijā aptaujātie iedzīvotāji norādīja, ka valstī korumpētākās institūcijas ir politiskās partijas, valsts amatpersonas, civildienesta ierēdņi, likumdevēji, tiesu sistēma un policija. Vismazākā cilvēku uzticēšanās ir tām institūcijām, kurām tieši būtu jāpalīdz cilvēkiem vai tie jāaizsargā, norāda pētījuma autori.

Kopumā Globālās korupcijas barometrā (Global Corruption Barometer 2013) piedalījās 114 tūkstoši cilvēku 107 pasaules valstīs, un pētījuma rezultāti liecina – korupcija nav tikai Latvijā izplatīta parādība. No visiem aptaujātajiem iedzīvotājiem dažādās pasaules valstīs 27% atzina, ka pēdējo 12 mēnešu laikā ir devuši kukuli dažādu institūciju un sabiedrisko pakalpojumu nozares pārstāvjiem. Tajā pašā laikā deviņi no desmit aptaujas dalībniekiem pauda, ka rīkotos, lai apkarotu korupciju, bet divas trešdaļas no tiem aptaujātajiem, kam reiz ir bijis piedāvāts kukulis, atzina, ka to noraidījuši.

«Kukuļdošanas apjomi visā pasaulē vēl aizvien ir ļoti augsti, tomēr daudzi cilvēki ir pārliecināti, ka viņi var apturēt korupciju. Ievērojams ir arī to cilvēku, kas vēlas cīnīties ar slepenu darījumu un kukuļdošanas gadījumu izplatību, skaits,» pamatojoties uz pētījuma rezultātiem norāda Transparency International vadītāja Hjūgate Leibla (Huguette Labelle).

Pētījums rāda, ka 51 pasaules valstī politiskās partijas tiek skatītas kā viskorumpētākā sfēra. 55% respondentu norādījuši, ka valdība darbojas kādu noteiktu interešu vadīta.


Написать комментарий