Izmantojot Saeimas kārtības rullī nostiprināto iespēju vērsties Saeimā ar 10 000 iedzīvotāju parakstītu kolektīvo iesniegumu, iedzīvotāji šajā pusgadā parlamentā iesnieguši kolektīvos iesniegumus par izmaiņām C vīrushepatīta ārstēšanai nepieciešamo medikamentu valsts kompensācijā, par limita noteikšanu fotoradaru fiksētajam transportlīdzekļu braukšanas ātrumam un par eiro ieviešanas atlikšanu.

Saeimas Apmeklētāju un informācijas centrā šī gada pirmajā pusgadā klātienē saņemti 177 iesniegumi un tajā bijis 921 apmeklētājs, savukārt uzziņas pa Saeimas informatīvo tālruni sniegtas 550 interesentiem un uz Saeimas informatīvo elektroniskā pasta adresi saņemti 374 e-pasta iesniegumi.

Iesniegumos privātpersonas un nevalstiskās organizācijas parlamentam visbiežāk izteikušas priekšlikumus likumdošanas jautājumos, kā arī paudušas viedokļus par valsts iestāžu darbu un notikumiem valstī. Iedzīvotāji Saeimā vēršas arī ar sūdzībām par valsts un pašvaldību iestāžu, kā arī tiesībsargājošo iestāžu darbu.

Tāpat Saeima saņēmusi iesniegumu, kuru parakstījuši 106 tūkstoši iedzīvotāju, vēršoties pie parlamenta ar lūgumu no šī gada atsākt pensiju indeksāciju. Savukārt šī gada jūnijā arī iesniegti vairāk nekā 630 iedzīvotāju parakstu, paužot atbalstu Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības ierosinātajai vēstuļu akcijai.

Iesniegumi ir būtisks informācijas avots, ko Saeimas deputāti, komisijas un frakcijas izmanto savā ikdienas darbā, un tādējādi iesniedzēji reāli piedalās likumdošanā. Saeima gadā saņem vidēji 6000 iesniegumu.

Lai pilnveidotu parlamenta dialogu ar sabiedrību un veicinātu privātpersonu līdzdalību Saeimas darbā, 2009.gada sākumā tika izveidots Apmeklētāju un informācijas centrs, kas ikvienam iedzīvotājam sniedz iespēju klātienē un bez caurlaides iegūt informāciju par Saeimas darbu, iesniegt parlamentam iesniegumus un tikties ar deputātiem un amatpersonām. Kopš Centra atvēršanas apmeklētāju skaits Saeimā ir būtiski pieaudzis. To apliecina statistika: līdz 2009.gadam Saeimā pieņemšanā bijuši vidēji 150 cilvēki gadā, bet kopš centra atvēršanas – vidēji 3300 cilvēki gadā.

Apmeklētāju un informācijas centrs atrodas Rīgā, Jēkaba ielā 16 (ieeja no Trokšņu ielas). Tajā pieņem apmeklētājus katru darba dienu no plkst.9.00 līdz 16.30. Uzziņas iespējams saņemt ne tikai klātienē, bet arī pa Saeimas informatīvo tālruni 67087321 un e-pastu info@saeima.lv.