Latvijai nāvējošais vīruss pagaidām nedraud

foto: F64
foto: F64

Pasaules Veselības organizācija (PVO) līdz šim reģistrējusi 77 laboratoriski apstiprinātus saslimšanas gadījumus ar pasaulē pavisam jaunu vīrusu.

Sākotnēji saukts vienkārši par koronavīrusu, tagad ieguvis nosaukumu Tuvo Austrumu MERS-CoV. Vīrusa izplatība radījusi satraukumu pasaules veselības aizsardzības organizācijās, lai gan pagaidām nekādi ceļošanas ierobežojumi nav izsludināti.

Latvijā nav reģistrēts neviens saslimšanas gadījums ar MERS-CoV, Neatkarīgajai apliecināja Slimību profilakses un kontroles centrā. Speciāliste Laura Ševčenko norāda, ka šis ir koronavīrusu dzimtes vīruss, par kuru pirmo reizi PVO tika ziņots jau 2012. gada septembrī, bet, veicot pārbaudi iepriekš reģistrētiem smagas pneimonijas saslimšanas gadījumiem Jordānijā 2012. gada aprīlī tika apstiprināti divi saslimšanas gadījumi.

Koronavīrusi ir lielas vīrusu dzimtes pārstāvji, kas var izraisīt dažāda smaguma pakāpes slimības, sākot no vieglas saaukstēšanās līdz smagam akūtam respiratoriskajam sindromam (SARS). Parasti simptomi ir viegli vai vidēji smagi un skar augšējos elpošanas ceļus, skaidro Slimību profilakses un kontroles centrā. Nosaukums koronavīruss ir saistīts ar kronim līdzīgiem izaugumiem uz vīrusu virsmas (no corona latīņu valodā - kronis). Cilvēkus var inficēt pieci dažādi koronavīrusi - alfa koronavīruss 229E un NL63, beta koronavīruss OC43, HKU1 un SARS-CoV, kas izraisa smagu akūtu respiratoru sindromu, turklāt tie var inficēt arī dzīvniekus. Pašlaik par šo vīrusu infekcijas avotu, izplatības veidiem un slimības izpausmēm ir zināms visai maz. Visi gadījumi ir bijuši saistīti ar Tuvajiem Austrumiem. Pārnešana no cilvēka uz cilvēku notiek tuvos kontaktos, par ko liecina vairāku MERS-CoV grupveida saslimšanas gadījumu izcelsme veselības aprūpes iestādēs vai starp tuviem ģimenes locekļiem.

PVO dati liecina, ka 40 no 77 reģistrētajiem pacientiem miruši. Saslimšanas gadījumi fiksēti Jordānijā, Apvienotajos Arābu emirātos, Saūda Arābijā, tāpat arī vairākās Eiropas valstīs Vācijā, Itālijā, Lielbritānijā, Francijā un Ziemeļīrijā. Eiropā saslimušie ieguvuši infekciju tuvos kontaktos, aprūpējot jau saslimušos vai arī cilvēku vidū, kuri atgriezušies no Tuvajiem Austrumiem.


Написать комментарий