Vīnē atrasti no nacistiem paslēpti ebreju kapakmeņi

foto: AP
foto: AP

Kādā kapsētā Austrijas galvaspilsētā Vīnē atrasti Otrā pasaules kara laikā pazemē paslēpti seni ebreju kapakmeņi. Pilsētas amatpersonas un vietējā ebreju kopiena to sauc par kulturāli nozīmīgu notikumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

20 agrā baroka perioda kapakmeņi Vīnes vecākajā ebreju kapsētā, kas izveidota jau 15. gadsimtā, bijuši aprakti tuvu zemes virsmai, ar atdalošu zemes kārtiņu starp tiem. Amatpersonas uzskata, ka te varētu būt paslēptas vēl daudzas citas kapu plāksnes, tai skaitā arī daudz vecākas.

Nelielajā ar zāli apaugušajā kapsētā var iekļūt tikai caur pansionātu, kura vietā kādreiz bija ebreju slimnīca. Pēc tam, kad Austriju 1938. gadā anektēja Nacistiskā Vācija, 185 000 pilsētas ebreju kļuva par vajāšanu upuriem, bet viņu kapsētas bija pakļautas iznīcināšanai, lai izdzēstu visas pēdas par ebreju vēsturi, skaidro BBC.

Nacistu ēras pilsētas amatpersonas deva rīkojumu seno kapsētu nolīdzināt, lai tās vietā ierīkotu bērnu rotaļu laukumu. Saglabāt kapakmeņus kā liecību par ebreju klātbūtni Vīnē apņēmās ebreju kopienas aktīvists Ernsts Feldsbergs.

Laika posmā no 1942. līdz 1943. gadam viņš uzņēmies grūto uzdevumu - organizēt kapakmeņu pārvešanu un slēpšanu pilsētas galvenajā kapsētā. Tos kapakmeņus, kurus neizdevās pārvest, aktīvisti paslēpa zem zemes turpat uz vietas, stāsta vēsturniece Tina Valzera.

Pēc kara izdzīvojuši bija tikai daži cilvēki, kas zināja par kapakmeņu likteni, tāpēc to eksistence lielākoties bija aizmirsta. Savukārt vietējā ebreju kopiena gadu desmitiem nav ļāvusi veikt izrakumus kapsētā.

Tagad Vīnes ebreju kopienas vadītājs Oskars Deučs atzinīgi vērtē atklājumu un plānus atjaunot kapsētu. "Tas ir ļoti pozitīvi, ka Vīne skatās atpakaļ uz nelaimīgo pagātni un ir apņēmusies atjaunot kapsētu," raidsabiedrībai savas domas pauž Deučs.


Написать комментарий