Daugavpils novada Izglītības pārvaldes galvenā metodiķe: Skolēniem jāsaprot svešvalodu zināšanu nozīmīgums

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Saskaņā ar Izglītības un zinātnes ministrijas datiem, angļu valodas eksāmena rezultāti liecina, ka eksāmena pārcelšana uz agrāku laiku nebija īpaši lietderīga.

Sarunā ar Daugavpils novada Izglītības pārvaldes galveno speciālisti-metodiķi Janitu Zarakovsku, portāla Gorod.lv korespondente noskaidroja, ka viens no jauninājuma uzdevumiem – skolēnu stresa samazināšana eksāmenu laikā – netika pilnībā izpildīts. 

Pēc J.Zarakovskas vārdiem, skolotāji atzīmēja, ka sagatavošanas process bija saspringts, jo īsākajā laikā bija nepieciešams apgūt daudz lielāku informācijas apjomu. Runājot par eksāmenu rezultātiem, Daugavpils novada skolēnu vidējais zināšanu līmenis angļu valodā ir zemāks, nekā valstī kopumā. Valstī vidējais līmenis ir 54%, bet Daugavpils novadā – tikai 49%. Tomēr, pēc Izglītības pārvaldes galvenās metodiķes vārdiem, šis fakts neesot galvenā problēma, kas ir saistīta ar svešvalodas zināšanu zemiem rādītājiem.  

„Visdrīzāk tas ir saistīts ar to, ka Daugavpils novada skolās mainījās pedagoģiskais sastāvs, kuram bija nepieciešams izstrādāt metodisko bāzi. Kā arī, manuprāt, pedagogiem vajadzētu biežāk piedalīties tādās programmās kā Comenius, kuras veicina zināšanu paplašināšanu, jāpaskaidro skolēniem, ka svešvalodu zināšanas ir ļoti svarīgas”, pastāstīja J.Zarakovska.

Runājot par to, ka svešvalodu apguvē liela nozīme ir pedagoģiskajam sastāvam, J.Zarakovska minēja, ka novada skolās strādā pieredzējušie vācu valodas skolotāji, tādēļ vācu valodas eksāmenos skolēni parasti parāda labus rezultātus.

Atgādināsim, ka šogad pirmo reizi 12.klašu skolēni pirmo centralizēto eksāmenu kārtoja dažus mēnešus agrāk, nekā iepriekšējos gados. Šis jauninājums tika ieviests, lai mazinātu skolēnu slodzi eksāmenu laikā un lai paziņotu eksāmenu rezultātus nedaudz agrāk. Centralizētais eksāmens angļu valodā notika 26., 27. un 28.martā. Eksāmena rezultātus skolēni uzzināja 5.jūlijā.


Написать комментарий