Atklāts, kā nabassaites pārgriešana ietekmē cilvēka veselību

foto: RIA Novosti
foto: RIA Novosti

Kā atklāts pētījumos, mazuļa nabassaites nepārgriešana uzreiz pēc dzemdībām var sniegt samērā lielu ieguvumu viņa veselībai tālākā nākotnē, vēstī "Daily Mail" .

Nogaidot neilgu laiku pirms nabassaites pārgriešanas, mazuļa asinsritē nonāk vairāk dzelzs, organismā ieplūstot papildu asinīm, savukārt tūlītēja tās pārgriešana var veicināt vērtīgās barības vielas deficītu, uzskata speciālisti.

Daudzās valstīs mediķi piekopj nabassaites pārgriešanu jau pirmajās mazuļa dzīves minūtēs, tā atdalot viņu no mātes un barības vielām bagātās placentas. Eksperti lēš, ka šai sakarā vajadzētu nogaidīt vismaz vienu līdz trīs minūtes.

Tiesa, pret šo ieteikumu atsevišķi mediķi attiecas kritiski, uzskatot, ka kavēšanās ar nabassaites pārgriešanu var izraisīt dzelteno kaiti.

Tomēr, veicot pētījumu, kurā piedalījās 3911 māmiņu un jaundzimušo, atklāts, ka nabassaites pārgriešana pēc nelielas nogaidīšanas bērnu veselībai nekaitē, un atsevišķi veselības stāvokļa mērījumi ir krietni labāki.

Tāpat apstiprināts, ka mazuļi, kuru organismā ir augstāks hemoglobīna līmenis pirmajās dzīves dienās, retāk cieš no dzelzs deficīta trīs līdz sešu mēnešu vecumā.


Написать комментарий