Iveta Ķelle: Lai mazinātu neplānotu grūtniecību skaitu, ir jārīkojas aktīvi

foto: diena.lv
foto: diena.lv

Lai mazinātu neplānotu grūtniecību skaitu Latvijā, ir jārīkojas aktīvi – tam jākļūst par prioritāti visos valsts pārvaldes līmeņos. 

Pašreizējā politika seksuālās un reproduktīvās veselības un tiesību jomā ir nepietiekami efektīva un nekonsekventa. Rezultāts – augsts neplānotu grūtniecību skaits.

Biedrības Papardes zieds Latvijas iedzīvotāju reproduktīvās veselības pārskata ietvaros veiktās iedzīvotāju aptaujas rezultāti liecina - galvenie iemesli neplānotai grūtniecībai ir neizsargāšanās vispār, nedrošu kontracepcijas metožu izvēle, kā arī kļūdaina izsargāšanās lietošana.

Obligāta izglītošana par seksuālo un reproduktīvo veselību skolās, iekļaujot tajā arī informāciju par modernajiem kontracepcijas līdzekļiem, pieejamas individuālās konsultācijas par seksuālo un reproduktīvo veselību un tiesībām, sociālas kampaņas, lai paaugstinātu vispārējo informētības līmeni par modernu kontracepcijas līdzekļu izvēli. Šie ir tikai daži no soļiem, kas nākotnē būtiski samazinātu neplānotu grūtniecību skaitu gan jauniešu, gan arī pieaugušo vidū. Taču, lai to paveiktu, nepieciešams politiķu un ierēdņu atbalsts.

Līdzīgas problēmas - arī Eiropā

Latvija nav vienīgā valsts, kurā ir aktuāla neplānotu grūtniecību problēma. Nupat klajā nācis Starptautiskās ģimenes plānošanas federācijas pētījums par kontracepcijas līdzekļu pieejamību visā Eiropā, kurā atspoguļota moderno kontracepcijas līdzekļu pieejamība sievietēm 10 ES valstīs (Bulgārijā, Čehijā, Francijā, Itālijā, Lietuvā, Nīderlandē, Polijā, Spānijā, Vācijā un Zviedrijā). Ziņojums norāda uz lieliem trūkumiem atsevišķu valstu politikā un mudina politiķus rīkoties aktīvāk, lai nodrošinātu sievietēm iespēju veikt apzinātu izvēli un taisnīgu pieeju mūsdienīgiem kontracepcijas līdzekļiem. Jo izvēle - vai un kad dzemdēt bērnus - ir viena no starptautiski atzītām cilvēktiesībām.

Nepietiekama izglītība

Bez visaptverošā politiskā ietvara trūkuma daudzās ES valstīs, ziņojums atklāj, ka nav pietiekamas informētības par visām modernajām kontracepcijas metodēm. Tikai pusē no ziņojumā apskatīto valstu skolās ir pieejamas zināšanas par seksuālo un reproduktīvo veselību. Atklāts arī efektīvu un kvalitatīvu vadlīniju trūkums veselības aprūpes speciālistiem un pakalpojumu sniedzējiem par kontracepciju un individuālām konsultācijām. Visaugstāk novērtētas ir Nīderlande, Zviedrija un Vācija par faktos balstītajām vadlīnijām veselības aprūpes speciālistiem. Tas, ka visā Eiropā nav konsekventi atjaunojamo vadlīniju, nozīmē, ka veselības aprūpes profesionāļi ne vienmēr ir atbilstoši informēti par pieejamām kontracepcijas metodēm un par to, ko vislabāk ieteikt saviem pacientiem.

Nobeigumā jāuzsver, ka viens no saskanīgas kopdzīves stūrakmeņiem ir pozitīvas, uz savstarpēju sapratni un cieņu balstītas seksuālās attiecības. Nevis attiecības, kurās valda satraukums un neziņa, vai nav noticis negaidītais, neplānotais, vai kā sekas nav seksuāli transmisīvas slimības, grūtniecības, kura nav ne plānotas, ne gribētas. Pareiza kontracepcijas izvēle dod iespēju pozitīvām, baudu gūstošām seksuālām attiecībām, kuras nepavada stress un nožēla. Tieši tādēļ ir vērts darīt visu, lai sakārtotu šo ģimenes saskaņai tik svarīgo jautājumu.


Написать комментарий