Arheologi meklē Monu Lizu

Foto: nra.lv
Foto: nra.lv

Florencē, neraugoties uz vasaras karstumu un to tūristu pieplūdumu, kuri tagad vēlas apskatīt vietas, kas aprakstītas Dena Brauna jaunajā romāna Inferno, Boloņas universitātes zinātnieki mēģina atrisināt senu un profesora Lengdona cienīgu mīklu, kas nodarbina visus Leonardo da Vinči cienītājus.

Runa ir par tās sievietes meklējumiem, kura pozējusi māksliniekam gleznas Mona Liza, kas pazīstama arī kā Džokonda, tapšanā, un kuras smaida noslēpums mulsina pētnieku prātus jau kopš 16. gadsimta

Mūsdienās Francijai piederošās un Luvrā izstādītās gleznas nosaukums ir Lizas Džerardīni, Frančesko del Džokondo sievas, portrets. Viņa patiesi ir reāla sieviete, kas dzimusi Florences aristokrātu ģimenē 1479. gada 15. jūnijā un dzīvojusi Via Maggio. Viņas vecāki nāca no ievērojamas dinastijas, tomēr Lizas dzīves laikā tā savu kādreizējo varenību bija zaudējusi, kaut arī nabadzību necieta, – ģimenei piederēja vairāki lauku īpašumi, kuros tika ražots slavenais Chianti vīns un citi produkti.

Sešpadsmit gadu vecumā viņa apprecēja Frančesko Džokondo, kura dzimta Florencē bija sena, tomēr ne tik slavena. Džokondo bija drēbju un zīda tirgonis. Sākumā pāris dzīvoja kādā lauku īpašumā, vēlāk, labklājībai pieaugot un vīram ieņemot amatu Florences pilsētas pārvaldē, viņi nopirka māju Via della Stufa. Tas notika 1503. gada pavasarī, un Leonardo da Vinči tajā pašā gadā sāka darbu pie leģendārās gleznas.

Džokondo ģimenē bija vairāki bērni, Lizas vīrs bija pietuvināts Mediči dzimtai un, Florences varai mainoties, kādubrīd šā iemesla dēļ nonāca pat cietumā. Ir dažādas versijas par laulātā pāra nāvi un tās iemesliem, kas atšķiras pat par vairākiem gadu desmitiem. Tomēr droši zināms, ka Liza dzīvoja ilgi, bet mūža beigās viņa slimoja un mitinājās Sv. Ursulas klosterī, kur arī tika apglabāta.

Tagad itāliešu arheologi, veicot izrakumus Florences Sv. Ursulas klosterī, ir atraduši astoņu sieviešu mirstīgās atliekas. Trīs no viņām pēc vecuma un citām pazīmēm varētu atbilst Lizai Džerardīni. Kā izdevumam La Repubblica teicis darbu vadītājs Silvano Vinčenti: «Trīs no mirušajām bijušas visai cienījama vecuma sievietes, kas atbilst Lizas Džerardīni dzīves aprakstam. Šis pirmais un ļoti svarīgais rezultāts ļauj cerēt, ka šie ārkārtīgi sarežģītie un interesantie pētījumi tiks turpināti. Tagad tos pārbaudīs ar radioaktīvā oglekļa pētniecības metodi. Ja rezultāti tiks apstiprināti, sekos nākamais pētījumu posms – DNS analīze.


Написать комментарий