Ķīnas ekonomikas izaugsme turpina 'bremzēt'

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Ķīnas ekonomikas izaugsmes tempi palēninās jau otro ceturksni pēc kārtas. Šogad pirmajā ceturksnī Ķīnas iekšzemes kopprodukts pieaudzis par 7,7%, bet otrajā ceturksnī – par 7,5%, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ķīna vairākus gadu desmitus piedzīvojusi strauju ekonomikas izaugsmi, taču tagad valsts vadība gatava samierināties ar lēnākiem izaugsmes tempiem, uzskata analītiķi.

Statistika liecina, ka izaugsmes tempus ietekmējusi ārējās tirdzniecības apgrozījuma samazināšanās un varas iestāžu rīcība, kuras mērķis bija samazināt kreditēšanas apjomus.

Kompānijas "IHS Global Insight" ekonomiste Žeņa Sjaņfana norāda, ka Ķīnas iekšzemes kopprodukta pieaugums ir mazāks par 8% jau piecus ceturkšņus pēc kārtas un "tā ir skaidra bēdas pazīme".

Ķīnas valdība vēlas šogad noturēt ekonomikas izaugsmi gada laikā par 7,5%, un tas būs zemākais rādītājs 20 gadu laikā. Analītiķi šobrīd nav pārliecināti, ka bez valsts iejaukšanas un stimulēšanas pasākumiem izdosies noturēt 7,5% IKP pieaugumu.

BBC norāda, ka Ķīnas ekonomika "vilkusi" visu pasauli – uz Ķīnas ražotāju pieprasījuma balstījās vairākas rūpniecības nozares citās valstīs, piemēram, Austrālijas kalnrūpniecība.

Pērn Ķīnas IKP pieaudzis par 7,8%, un tas bija zemākais rādītājs 13 gadu laikā.


Написать комментарий