Vidējā darba samaksa tikai nedaudz atpaliek no vēsturiski augstākā līmeņa

foto: diena.lv
foto: diena.lv

Pirmajā ceturksnī vidējā darba samaksa nedaudz pārsniedza pirmskrīzes līmeni un arī reālajā izteiksmē nedaudz atpalika no vēsturiski augstākā līmeņa, Latvijas Bankas Makroekonomiskā pārskatā norāda eksperti.

Tomēr viņi piebilst, ka darba samaksas kāpums bija sabalansēts ar darba ražīguma pieaugumu, tādējādi neradot riskus cenu stabilitātei un tautsaimniecības konkurētspējai.

Bezdarbs turpināja samazināties un nodarbinātība – augt, liecinot par tālāku Latvijas darba tirgus atveseļošanos, norāda LB. Reģistrētā bezdarba līmenis maijā pirmo reizi pēdējo četru gadu laikā bija zemāks par 10%. Par darba tirgus atveseļošanos liecināja arī aizņemto un brīvo darbavietu skaita palielināšanās. Tomēr darba tirgus atveseļošanās ātrums dažādos Latvijas reģionos atšķiras, uzsver centrālā banka.

Db.lv jau rakstīja, ka gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar pērnā gada atbilstošu periodu, bruto darba samaksa pieauga par 4,2% (no 466 līdz 486 latiem), sabiedriskajā sektorā – par 4,4% (no 488 līdz 510), bet privātajā – par 4,3% (no 453 līdz 472). Vispārējās valdības sektorā pieaugums bija 5,1% (no 446 līdz 469 latiem), liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.


Написать комментарий