IZM aprēķinu kļūdu dēļ pedagogu algām trūkst 6 miljonu latu

foto: izm.izm.gov.lv
foto: izm.izm.gov.lv

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) atzīst, ka kļūdainu aprēķinu dēļ šogad pedagogu algām trūkst sešus miljonus latu. Ministrija cer problēmu atrisināt, trīs miljonus latu atrodot savā budžetā un trīs miljonus latu lūdzot valdībai kā papildu finansējumu. 

Savukārt pie atbildības par kļūmi saukt vairs nav ko – ar aprēķiniem strādājušā IZM ierēdne jau ir atlaista.

Jau 2013.gada sākumā Finanšu ministrija tika informēta par to, ka neprecīzu mērķdotāciju aprēķinu dēļ 2013.gada IZM budžetā ir radies iztrūkums. IZM arī bija sagatavojusi informatīvo ziņojumu par izveidojušos situāciju ar iztrūkumu mērķdotācijā pedagogu algām. Tikmēr Finanšu ministrija neoficiāli ieteica nevirzīt informatīvo ziņojumu un risināt situāciju 2013.gada laikā, portālu "Delfi" informēja IZM.

Tagad izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis konstatējis, ka Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) budžeta plānošanā ir pieļautas kļūdas, kuru dēļ ir izveidojies iztrūkums mērķdotācijā pedagogu atalgojumam - iztrūkuma summa ir 6 042 100 latu.

Šogad janvārī par iztrūkuma faktu notika dienesta pārbaude, kurā konstatēts, ka 2013.gada budžeta plānošanas procesā netika nodrošināta pēctecība - atbildīgie darbinieki neveidoja un nenodeva dokumentētas lietas, un prognožu aprēķini balstījās tikai uz vispārējās pamata un vispārējās vidējās izglītības datu izmaiņām, neņemot vērā būtiskākās izmaiņas piecgadīgo un sešgadīgo bērnu skaitā.

"Dienesta pārbaudes komisija nebija konstatējusi tiešus pierādījumus kādas amatpersonas vainai un nekonstatēja objektīvu pamatu disciplinārlietas ierosināšanai, taču ieteica veikt būtiskus kontroles pasākumus Mērķdotācijas plānošanas un sadales lēmumu pieņemšanas dokumentēšanā un pēctecības nodrošināšanā. Budžeta plānošanas pēctecība netika nodrošināta pēc tam, kad no amata tika atstādināta IZM valsts sekretāra vietniece finanšu jomā Inga Štāle. Viņa tika atstādināta no amata par pārkāpumiem, kas tika pieļauti deviņus miljonus vērtā datoru iepirkumā, ko veica IZM," teikts ministrijas paziņojumā.

Tuvākajā laikā IZM Izglītības departamentā izveidos atsevišķu izglītības statistikas un budžeta plānošanas vienība, kura nodarbosies ar mērķdotāciju aprēķiniem un plānošanu.

Lai novērstu budžeta iztrūkumu un mērķdotāciju pedagogu algām pilnā apmērā, tuvākajā laikā IZM vērsīsies Finanšu ministrijā ar lūgumu piešķirt papildus finansējumu mērķdotācijai, veicot budžeta grozījumus 2013.gada budžetā.

Finanšu ministrija par IZM budžeta iztrūkumu bija informēta jau kopš 2013.gada sākuma.

2013.gadā pedagogu darba samaksas nodrošināšanai papildus būs nepieciešami trīs miljoni latu, vēl trīs miljonus latu ministrija nodrošinās pārplānojot esošo budžetu un pārvirzot ieekonomēto finansējumu no citām budžeta programmām. Savukārt nākamajiem diviem gadiem pedagogu algu mērķdotācijām IZM prasīs iztrūkstošos sešus miljonus latu katram gadam.

Jau ziņots, ka satraukumu par finansējumu pedagogu algām jau gada sākumā pauda Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA), pat draudot toreizējam ministram Robertam Ķīlim ar demisijas pieprasījumu, bet ministrija toreiz mierināja, ka risinājums būs atrasts.


Написать комментарий