Latvenergo finanšu dati rada bažas

foto: energoblogs.latvenergo.lv
foto: energoblogs.latvenergo.lv

Latvenergo regulāri pirms nozīmīgiem notikumiem veikusi aktīvu būtisku parvērtēšanu.

Tajā skaitā tas darīts tieši iepriekšējā gadā pirms lēmuma par tarifu izmaiņām, bet kas gan sakrīt ar laiku, kad tika piesaistīts finansējums pretrunīgi vērtētā un korupcijas skandālu apvītā TEC-2 rekonstrukcijai, kura kopējās izmaksas ir ap 420 miljoniem latu, trešdien raksta Dienas Bizness.

Eksperti vairāk sliecas domāt, ka bilances uzlabojumi saistīti ar nepieciešamību pēc aizņēmumiem TEC-2 rekonstrukcijai. «Jā, varētu būt, ka TEC-2 rekonstrukcijas ekonomiskā izdevīguma pamatotības iztrūkumus banku acīs ticis kompensēts ar mākslīgiem bilances uzlabojumiem,» DB atzina Vadims Jerošenko, kuram, esot korporatīvo finanšu kompānijai Laika stars partnerim, ir ilgtermiņa pieredze uzņēmumu vērtēšanā un finanšu rādītāju analīzē.  

2007. gadā Latvenergo pārvērtēja Daugavas hidroelektrostaciju (HES) pamatdarbības aktīvus, kā rezultātā aktīvu vērtība pieauga par 484,637 milj. Ls, bet 2010.gadā Latvenergo koncerna ietvaros tika veikta kārtējā apjomīgā aktīvu pārvērtēšana - šoreiz sadales sistēmas aktīvu vērtības palielinājums sasniedza 499,946 milj. Ls. 2010. gada beigās Latvenergo pašu kapitāls sasniedza 1,34 miljardus latu. Ja neņem vērā pašu kapitāla palielināšanu « uz papīra» par aptuveni 984,6 miljoniem latu, tad Latvenergo ilgteriņa aizdevumu apjoms 2012.gada beigās 520,83 milj. Ls apjomā jau ir kļuvis lielāks par pašu kapitālu (ap 434,8 milj.Ls).


Написать комментарий