Ekonomikas ministrija par eiro ieviešanu: cenu kāpums pagaidām nav novērots

foto: spoki.lv
foto: spoki.lv

Eiro ieviešanas dēļ cenas šobrīd neesot kāpušas, tās gan pieaugušas āboliem, kartupeļiem un gurķiem, un dažiem citiem pārtikas produktiem.

Tas esot skaidrojams ar šo produktu sezonālo raksturu, intervijā Latvijas Radio (LR) sacīja Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāve Linda Duntava.

„Jau šobrīd varam sacīt, ka cenu pieaugums ir bijis āboliem, kartupeļiem, gurķiem, bet tas skaidrojams ar sezonālām tendencēm.  Šobrīd konkurence diktē cenas un nevis eiro ieviešana. Degvielas cenas kāpa, bet tas skaidrojams ar Ēģiptes nemieriem un naftas cenām," sacīja Duntava.

Duntava atgādināja, ka EM šobrīd novēro cenu svārstības 400 dažādās tirdzniecības vietās, šobrīd cenu celšanās dēļ eiro nav novērota. EM pārstāve gan norādīja potenciālās riska grupas, kur cenu celšanās varētu būt novērojama.

„Mazie lauku veiklai, kur cilvēkam ir tikai viens veikals,  varētu būt riska grupā, jo cilvēkiem vienkārši nav citu vietu, kur iepirkties, līdz ar to šim veikalam nav jāuztraucas par konkurenci. Uzmanīgi vērtēsim arī palapojumu sektoru, kur ir ierasts cenas uzstādīt apaļas, piemēram, frizieru pakalpojumam, kas nereti maksā 5 vai 10 lati, tad nu skatīsimies, kā viņi apaļos šīs cenas," norādīja Duntava.

EM pārstāve arī atkārtoja ministrijas teikto, ka cenas visticamāk nepieaugs par vairāk nekā 0,2-0,4%.

Jau ziņots, ka premjers Valdis Dombrovskis (V), finanšu ministrs Andris Vilks (V), ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (RP), redzamāko uzņēmēju organizāciju vadītāji un vairāki desmiti komersantu parakstīja iniciatīvas "Godīgs eiro ieviesējs" memorandu, tādējādi apņemoties neizmantot eiro ieviešanu preču un pakalpojumu cenu celšanai. Šāda veida akcijas notikušas visās valstīs, kurās vietējā valūta nomainīta pret eiro un portāls "Deli" aicina lasītājus rūpīgi sekot līdzi šī uzņēmēju solījuma pildīšanai arī pie mums.

Pievienojoties iniciatīvai "Godīgs eiro ieviesējs", komersanti apņemas nodrošināt godīgu cenu pārrēķinu no latiem uz eiro, ievērojot oficiālo valūtas maiņas kursu 0,702804 lati par vienu eiro.


Написать комментарий