Prezidents: ja desmit gados nepanāksim ES vidējo līmeni, tad Latvija politiski vairs nepastāvēs

foto: en.rian.ru
foto: en.rian.ru

Ja desmit gados nepanāksim Eiropas Savienības (ES) vidējo līmeni, tad Latvija tā īsti politiski vairs nepastāvēs pēc desmit gadiem, ceturtdien intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Komentējot savus divus prezidentūrā pavadītos gadus, Bērziņš sacīja, "Tagad divus gadus nostrādājot, man ir skaidra situācija, ka mums šis jautājums ir daudz aktuālāks nekā bija tajā brīdī. Pēc mana uzskata, ja mēs desmit gados nepanāksim ES vidējo līmeni, tad Latvija politiski tā vairs nepastāvēs pēc desmit gadiem, tāpēc šis jautājums ir vairāk kā būtisks."

Uz jautājumu par nākamajos gados Latvijas  sasniedzamiem mērķiem un ambīcijām Valsts prezidents atbildēja, ka „darbs ir uzsākts, it sevišķi tā kā ir pieņemts, ka Latvijas pamatvirziens ir eksports, iekšējais tirgus pat saliekot Baltiju kopā nav pietiekami liels. Baltijas iekšējais tirgus ir apgūts, tāpēc ir jāmeklē jauni tirgi."

"Lai būtu veiksmīgi eksportā, ir jābūt stabilai valūtai, tas ir viens no priekšnoteikumiem, kas tagad ir izdarīts, mums jāiet uz priekšu, meklējot jaunas iespējas Latvijas attīstībai," stāstīja Valsts prezidents.

"Tas, ka no eiro būs ieguvumu, man par to nav nekādu šaubu, īpaši uzņēmējdarbībā un eksportā. Tas arī samazinās izdevumus, piemēram, valūtas maiņas,"  teica Bērziņš.

"Cilvēki ir negatīvi noskaņot pret eiro dēļ lielās neskaidrības, piemēram, par to, kas notiek Grieķijā," sacīja Bērziņš. 

Savukārt komentējot Eināra Repšes un Aināra Šlesera iespējamo atgriešanos politikā, prezidents sacīja, „Es par Šlesera atgriešanos nevaru neko komentēt, jo man par to nav informācijas.  Skatoties kā Repšes komanda strādā, nu viņi acīmredzot vāc to informāciju, bet tas vēstījums, kā viņi virzīsies, lai attīstītu valsts tautsaimniecību , ja būs vairāk šādu cilvēku, tad process paliks tikai kvalitatīvāks. Latvijā vienkārši tās rezerves, kas gribētu  darboties politikā, ir ļoti mazas."

Pirms diviem gadiem - 2011.gada 8.jūlijā - Bērziņš Saeimas ārkārtas sēdē nodeva svinīgo valsts pirmās personas solījumu un stājās amatā.


Написать комментарий