Putins Snoudena dēļ attiecības ar ASV nebojās

foto: spletnik.ru
foto: spletnik.ru

Krievijas prezidents Vladimirs Putins uzsvēris, ka negrasās upurēt Krievijas un ASV attiecības Nacionālās drošības aģentūras (NSA) slepenās informācijas publiskotāja Edvarda Snoudena dēļ.

Kremlis licis saprast, ka E. Snoudens var cerēt uz Krievijā pieprasīto pagaidu patvērumu, kamēr ASV amatpersonas pavēstījušas, ka joprojām centīsies panākt viņa izdošanu, bet viens no senatoriem pat rosinājis izdarīt spiedienu uz Krieviju, piedraudot boikotēt nākamgad Sočos paredzētās ziemas olimpiskās spēles.

Krievijas Federālās migrācijas (FMS) dienests apstiprinājis, ka saņēmis oficiālu E. Snoudena iesniegumu, kurā lūgts pagaidu patvērums. Saskaņā ar likumu tā izskatīšana notiks tuvāko trīs mēnešu laikā, taču Lenta.ru ziņo, ka jau tuvākajās dienās E. Snoudens beidzot varētu pamest Maskavas Šeremetjevas lidostas tranzīta zonu, kurā uzturas kopš 23. jūnija. Viena no iespējām – viņš pārcelsies uz kādu no FMS pakļautībā esošajiem patvēruma meklētāju centriem, taču tikpat labi iespējams, ka E. Snoudenam varētu tikt izsniegti dokumenti, kas ļautu viņam brīvi pārvietoties pa Krieviju. Jāatgādina, ka pašlaik bijušajam NSA tehniķim, kurš jūnija sākumā publiskoja informāciju par programmām, kas ļauj kontrolēt telefona sarakstus un saziņu internetā, bet pēc tam no Honkongas ieradās Maskavā, derīgu dokumentu nav. ASV varasiestādes, kas vēlas saukt viņu pie atbildības par slepenas informācijas izpaušanu, ir anulējušas viņa pasi.


Написать комментарий