Gorod.lv aptauja: Lielākā daļa lasītāju uzskata, ka augstskolu absolventi neattīsta zinātni

foto: ria.ru
foto: ria.ru

Portāla Gorod.lv kārtējās aptaujas rezultāti liecina, ka lielākā daļa respondentu – 39% - uzskata, ka augstskolu absolventi neattīsta zinātni, argumentējot savu viedokli ar to, ka studenti kopē informāciju no kāda informācijas avota, tādēļ jāapsver doma, vai viņiem jāpiešķir zinātniskais grāds.

Šo domu atbalsta arī 28% aptaujāto, kuri ir pārliecināti, ka galvenais ir apgūt profesiju.

11% respondentu uzskata, ka bakalaura un maģistra grāds ir noteikti jāpiešķir, 6% portāla lasītāju ir pārliecināti, ka ir jāpiešķir tikai bakalaura grāds. 9% respondentu uzskata, ka absolventi attīsta zinātni, tādēļ viņiem jāpiešķir pat doktora grāds. 4% aptaujāto nav viedokļa šajā jautājumā.

Šajā sakarā jāatgādina par interviju ar DU Sistemātiskās bioloģijas institūta galveno pētnieku, bioloģijas doktoru Indriķi Kramu, kurā  viņš teica, ka augstākās izglītības sistēmai nepieciešamas tūlītējas stingras reformas. Lielākā daļa studentu, kuri studē doktorantūrā, bieži vien dara to stipendijas, nevis zinātnes dēļ. Pēc I.Krama vārdiem, tas ir viegli pārbaudāms – pastāv starptautiski atzītā publikāciju datu bāze „Web of Science”, kurā tiek iekļauti kvalitatīvi darbi, kuri atbilst starptautiskiem standartiem, tomēr šajā datu bāzē nav visu Latvijas zinātnieku darbu. Piemēram, Igaunijā, izstrādājot darbus, ņem vērā starptautiskos kritērijus, kas liecina par viņu darbu oriģinalitāti un augstu līmeni.


Написать комментарий