Daugavpils VPIP vadītāja neiebilstu pret skolas laika samazināšanu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pēdējā laikā tiek daudz runāts, ka mūsu valstī vidējās izglītības apguvei nepieciešams pārāk ilgs laiks. Valsts prezidents Andris Bērziņš runā par iespējām saīsināt vidējās izglītības apguvei nepieciešamo laiku līdz 11 gadiem.

Viņaprāt, tas uzlabotu iedzīvotāju konkurētspējas, jo cilvēki iesaistītos darba tirgū gadu agrāk un tas uzlabotu valsts ekonomisko situāciju.

Daugavpils Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes (VPIP) vadītāja Marina Isupova arī uzskata, ka skolas laiks būtu jāsaīsina. „Personīgi es vienmēr biju pret 12 gadus ilgu skolas laiku, neskatoties uz to, ka gandrīz visu laiku esmu pasniegusi vidusskolā. Šogad man ir pedagoģiskās darbības 20 gadus jubileja.

Manuprāt, 12.klašu skolēnus nevar uzskatīt par bērniem, viņi pat nav skolēni, bet drīzāk studenti, pieaugušie cilvēki, kuriem būtu jāmācās augstskolā. Dažreiz izveidojas situācijas, kad nezini, ko saukt uz skolu: vecākus, vīru vai sievu. Tā ir dīvaina situācija.

Protams, skolotāji ar 12.klašu skolēniem strādā savādāk, jo viņi ir pieaugušie cilvēki”, uzskata M.Isupova.

Kā zināms, cilvēka gēni neapgūst zināšanas, tādēļ jo bagātāka ir cilvēces pieredze, jo sarežģītāk ir nākamajai paaudzei. Tādēļ pēdējo 10 gadu laikā mūsu skolās māca, kā apgūt zināšanas, kur ir atrodama dažāda veida informācija.

„Nekas briesmīgs nenotiks, ja kādas noteiktas tēmas tiks izslēgtas no mācību programmām. Skolēni ar katru gadu kļūst arvien patstāvīgāki un ir iemācījušies uzņemties par sevi atbildību.

Šobrīd vidusskolā pieaugušie cilvēki iemācās parazitēt, jo viņu vietā lēmumus pieņem vecāki un skolotāji. Nav noslēpums, ka ģimenēs bērniem nevelta daudz uzmanības, viņiem nav iespējas mācīties no vecākiem, kā tas notika kādreiz. Daudz vienkāršāk ir pierakstīt bērnu kādā pulciņā.

Skolotāju lokā ir tāds joks: ideālā mācību iestāde ir tā, kurā atvedi gadu vecu bērnu un izņēmi 20 gadus vecu jaunieti ar augstāko izglītību”, pastāstīja Daugavpils VPIP vadītāja.


Написать комментарий