Panama izvirza apsūdzības aizturētā Ziemeļkorejas kuģa komandai

foto: AP
foto: AP

Panama ir izvirzījusi apsūdzības Ziemeļkorejas kuģa apkalpei, kas aizturēta pēc nedeklarēta bruņojuma atrašanas kuģa kravā ar cukuru, ceturtdien vēsta raidsabiedrība BBC.

35 kuģa apkalpes locekļi apsūdzēti par sabiedriskās drošības apdraudējumu, nelegāli pārvadājot kara materiālus. Apsūdzības izvirzītas tikai dažas stundas pēc tam, kad Ziemeļkoreja aicināja Panamu nekavējoties atbrīvot kuģi un tā komandu.

Jau vēstīts, ka Panamas varas iestādes pagājušajā nedēļā aizturēja Ziemeļkorejas kuģi, kurš šķērsoja Panamas kanālu, kad, pārbaudot tā kravu, tajā atrasts paslēpts bruņojums. To otrdien paziņoja Panamas prezidents Rikardo Martinelli. Kuģa kapteinis aizturēšanas brīdī esot centies izdarīt pašnāvību.

Pēc tam Kuba, no kurienes braucis kuģis, paziņoja, ka atrastais bruņojums pieder Havanai un sūtīts uz Ziemeļkoreju remontēšanai.

Kuģī atradušās 240 tonnas novecojušu aizsardzības ieroču - divi pretgaisa aizsardzības raķešu kompleksi, deviņas izjauktas raķetes un to rezerves daļas, divi "MiG 21-Bis" iznīcinātāji un 15 MiG dzinēji, atklājusi Kubas Ārlietu ministrija. Galvenokārt kuģis bijis piekrauts ar 10 000 tonnām cukura.

ANO sankcijas aizliedz ieroču eksportu un importu uz Ziemeļkoreju tās kodolprogrammas dēļ. Sankcijas vēl vairāk tika pastiprinātas, paredzot plašākas tiesības valstīm pārbaudīt aizdomīgas kravas, pēc Ziemeļkorejas trešā kodolizmēģinājuma 12. februārī.

Panama ir lūguši ANO izmeklēt, vai ir pārkāptas pret Phenjanu noteiktās sankcijas.

Komunistiskās Kubas un Ziemeļkorejas attiecības tiek uzskatītas per ciešām. Jūnija beigās Kubā viesojās augsta ranga Ziemeļkorejas militārā delegācija, kuru uzņēma Karību valsts līderis Rauls Kastro.

Tikšanās laikā pārrunātas "vēsturiskās saites, kas vieno abas tautas un kopīga vēlme turpināt to stiprināšanu", ziņoja Kubas mediji.


Написать комментарий