Lietuva nākampavasar lūgs valsti uzņemt eirozonā no 2015.gada

foto: delfi.lt
foto: delfi.lt

Nākampavasar Lietuva pieprasīs Eiropas Komisijai un Eiropas Centrālajai bankai konverģences novērtējumu, lai no 2015. gada valsts varētu pievienoties eirozonai, ceturtdien paziņojis Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs, ziņo kaimiņvalsts mediji.

Butkevičs norādījis, ka patlaban Lietuva izpilda visus Māstrihtas kritērijus, tostarp tai izdevies ierobežot inflāciju - pēdējos divus mēnešus valstī vērojama deflācija jeb patēriņa cenu samazināšanās.

Veidojot 2014. gada valsts budžetu, Lietuvas valdība sola "ievērot finansiālo disciplīnu".

Lietuvas budžeta deficīts šogad plānots 0,6% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet centrālās valdības parāds - 41,2% no IKP.

Atbilstoši 9. jūlijā pieņemtajam ECOFIN lēmumam, Latvija eirozonai pievienosies 2014. gada 1. janvārī, tādējādi kļūstot par astoņpadsmito ES dalībvalsti, kas pievienojusies Eiropas vienotajai valūtai.

"Delfi" jau ziņoja, ka Lietuvas valdības programmā ir nostiprināta apņemšanās pievienoties eirozonai 2015. gadā, bet Lietuvas Finanšu ministrija un Centrālā banka jau izstrādājusi Valsts valūtas maiņas plānu pārejai uz eiro.

Pagaidām gan arī Lietuvas iedzīvotāji nav īpaši eirooptimisti - saskaņā ar portāla "Delfi.lt" datiem eiro ieviešanu no 2015.gada neatbalsta 52 % iedzīvotāju, bet Eiropas vienotās valūtas ieviešanu atbalsta tikai 28% kaimiņvalsts iedzīvotāju.


Написать комментарий