Bulgārijas policija atbrīvo parlamentā iespundētos politiķus

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Bulgārijas policija trešdienas rītā no parlamenta ēkas atbrīvojusi vairāk nekā simts deputātus, ministrus un žurnālistus, kas ēkā bija iesprostoti vairāk nekā astoņas stundas. 

Otrdien ēku biju aplenkuši protestētāji, kas tādējādi pauda savu attieksmi pret valstī valdošo korupciju, vēsta britu raidsabiedrība BBC.
Ar vairogiem bruņotie policisti ap plkst.3 naktī izlauzās cauri protestētāju pūlim, un izveidoja ciešu ķēdi, nosedzot visas pieejas parlamenta ēkai.

Parlamenta ēkā iesprostotie žurnālisti apstiprinājuši, ka vispirms izvesti ekonomikas, finanšu un nodarbinātības ministri, kā arī deputāti, kas pārstāv valdošo koalīciju (sociālisti un etniskā turku partija "Kustība par tiesībām un brīvībām" (MRF)).

Līdz plkst.5.00 visi ēkā iesprostotie cilvēki bija izvesti, un celtniecības tehnika sāka novākt protestētāju uzslietās barikādes.

Mēģinājums atbrīvot iesprostotos valstsvīrus un politiķus notika arī otrdienas vakarā, taču tas  izvērtās sadursmēs starp aptuveni 2000 demonstrantu un policiju. Ievainoti tika  astoņi protestētāji un divi policisti.

Jūlijā aprit otrais mēnesis, kopš Bulgārijā regulāri notiek plaši protesti pret jauno ministru kabinetu. Jaunā valdība nāca pie varas pēc ārkārtas vēlēšanām maijā, kuras izraisīja iepriekšējā premjera demisija pēc vērienīgām demonstrācijām šī gada sākumā.

Bulgārija maijā rīkoja ārkārtas parlamenta vēlēšanas, jo pēc plašiem protestiem pret lielajiem elektrības rēķiniem un sociālo nevienlīdzību februārī atkāpās iepriekšējā centriski labējā premjera  Boiko Borisova valdība.

Protestētāji uzskata, ka partijas ir korumpētas, kā arī ir neapmierināti ar oligarhu ietekmi uz politiskajiem procesiem.

Bulgārija pievienojās Eiropas Savienībai (ES) 2007.gadā. 


Написать комментарий