Ķīnas ekoloģijas problēmas ir Eiropas biznesa iespēja

foto: db.lv
foto: db.lv

Kaut Eiropa ir ekoloģijas tehnoloģiju pirmrindniece, dalībvalstis tiks spiestas savā ekonomikas politikā sistēmiski iestrādāt resursu efektīvas izmantošanas principus, saka ES vides komisārs Janess Potočniks. 

Kopā ar ES rūpniecības un uzņēmējdarbības komisāru Antonio Tajani viņš Ķīnā piedalījās Zaļās izaugsmes misijā, turpinot ES standartiem atbilstīgas Ķīnas vides politikas veicināšanu.

Jūsu vizīte Ķīnā par sadarbību vides projektos ir ar lieliem solījumiem Eiropas uzņēmējiem. Bet būsim godīgi – cik daudz uzņēmēju no salīdzinoši nelielajām un jaunajām dalībvalstīm spētu kaut ko tik apjomīgu «celt»?

Kā jau visam, arī šai ziņai ir labā un sliktā daļa. Vides politikā iederas, piemēram, atkritumu saimniecība. Jaunajās dalībvalstīs tā parasti ir pro- blemātiska, un atkritumu poligoniem tiek veltīts salīdzinoši vairāk platības nekā Rietumeiropā. No otras puses, jums ir milzu iespēja tos atkritumus apsaimniekot daudz labāk, salīdzinot ar esošo situāciju. Tā ir laba iespēja jaunām darba vietām, pārstrādes industrijai un uzlabojumiem. Ja raugās šādi, jums ir lielākas iespējas nekā valstīs ar attīstītu atkritumu saimniecību un attiecīgi arī iespējas celt savu kompetenci, kas tālāk var tikt izmantota kā zināšanu eksports.

Eiropas tuvināšanās ar Ķīnu vides politikas jomā ietver arī citu vēsti. Ķīnā ir absolūti skaidrs, ka gaisa piesārņojums, atkritumu saimniecība, ūdens un augsnes piesārņojums ir fakti, ko vairs nav iespējams neņemt vērā vairāku iemeslu dēļ. Viens no tiem ir sabiedrības attieksme, ko raksturo augošas bažas, un pareizi vien ir. Tas būtu politiskais iemesls. Bet ir arī ekonomiskais iemesls, kā dēļ Ķīna uz vides jautājumiem skatās ļoti stratēģiski – kā uz iespēju attīstībai. Ja lasām Ķīnas kompartijas 12. piecgades plānu, tad vide tur ir viena no prioritātēm.

Ķīnas aizvien nopietnākā vides politika ir viņu dzīves faktu, pašreizējās realitātes pieņemšana. Starp tiem ir arī fakts, ka nākotnes izaugsme un attīstība nebūs iespējama, neņemot vērā vides jautājumus, par kuriem sabiedrība uztraucas aizvien vairāk.
Ekoloģijas problēmu dēļ Ķīna ir ļoti ieinteresēta vides tehnoloģijās. Kāpēc par partneri ir izvēlēta tieši Eiropa?

Ar otrreizējo pārstrādi, ūdenssaimniecību un ekoloģiskajām inovācijām saistītās tehnoloģijās ES pašlaik ir absolūta pasaules līdere. Ķīna mūs redz kā atdarināšanas un mācīšanās vērtu piemēru. Ja viņi skatās pēc paraugiem vides aizsardzībā, vides likumdošanā vai biznesa iespējās un ekoloģisko tehnoloģiju savietojamībā un pārnesē, tad Eiropa nepārprotami ir labākā izvēle.


Написать комментарий