Pirmklasnieka piekaušanā vainoto Jaunjelgavas pusaudzi nesoda; mātei piemēro naudassodu

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Jaunjelgavas novada domes administratīvā komisija vienam no diviem pusaudžiem, kas tiek vainoti pirmās klases skolnieka piekaušanā, nekādu audzinoša rakstura piespiedu līdzekli nav piemērojusi, savukārt viņa mātei uzlikts 50 latu naudassods, informē laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze" (NRA).

Kopš notikušā pagājuši vairāk nekā divi mēneši, tāpēc Administratīvā komisija nevar piespriest viņam nekādu sodu, skaidro Jaunjelgavas novada domes Administratīvās komisijas vadītājs Voldemārs Kurtišs.

„Galu galā bija jāaprobežojas ar audzinoša rakstura pārrunām, jo nekādu sodu zēnam piespriest vairs nevaram - termiņš pagājis, kad varējām vismaz brīdinājumu izteikt. Tādu kārtību nosaka Administratīvo pārkāpumu kodekss," sacīja Kurtišs.

Mātei komisija gan piespriedusi 50 latu naudas sodu - šis lēmums viņai vēl nav paziņots, tas jāizdara turpmāko triju dienu laikā. Otra pusaudža lietu Vecumnieku novada dome vēl tikai skatīs, jo šobrīd vēl nav apkopoti visi nepieciešamie dokumenti, taču arī, visticamāk, pusaudzis izspruks sveikā ar audzinošām pārrunām, raksta NRA.

Jau ziņots, ka pusaudžiem, kuri pavasarī Jaunjelgavas vidusskolā piekāva pirmklasnieku, policija iepriekš aicināja piemērot audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus.Likums nosaka, ka nepilngadīgajiem vecumā no 14 līdz 18 gadiem par administratīvo pārkāpumu izdarīšanu var piemērot audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus, kuri var būt dažādi - gan mutiskas pārrunas, gan nosūtīšana uz pāraudzināšanas iestādi.

Policija jūlija sākumā bija pabeigusi pārbaudi par aprīļa nogalē plašu rezonansi guvušo gadījumu, kad Jaunjelgavas vidusskolas pirmās kases skolēnam mācību iestādē nodarīti miesas bojājumi. Par notikušo toreiz tika uzsākta administratīva lietvedība policijas Aizkraukles iecirknī. Policija secināja, ka abi nepilngadīgie tīšam nodarījuši zēnam maznozīmīgus miesas bojājumus un saucami pie administratīvas atbildības.

Līdz ar to atbildīgajām Vecumnieku un Jaunjelgavas pašvaldību institūcijām nosūtīta administratīvā pārkāpuma lieta, lai tās lemtu par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu abiem nepilngadīgajiem.Šis notikums radīja plašu sabiedrības rezonansi. Iepriekš tika ziņots, ka zēni skolas tualetē ar kājām spārdījuši pirmās kases audzēkni, kurš vēlāk nogādāts slimnīcā. Par notikušo jau sodīta skolas direktore.


Написать комментарий