EK: 118 bankomāti Latvijā gadu mijā varētu nebūt gatavi eiro izmaksai

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Latvijā ir 118 bankomāti, kas gadu mijā varētu nebūt gatavi eiro izmaksai un, ja tos neizdosies valūtas maiņai sagatavot, tie būtu jāslēdz, rekomendēts otrdien publiskotajā Eiropas Komisijas (EK) eirozonas paplašināšanās ziņojumā.

Ziņojumā teikts, ka šobrīd 987 no 1105 bankomātiem Latvija būtu gatavi valūtas nomaiņai, taču par 118 esot bažas, ka tie nespēs izdot eiro valūtu vēl pat pirms 2.janvāra. Ja tie netikšot sagatavoti valūtas nomaiņai, tie esot jāslēdz, rekomendē EK. Tam gan nepiekrīt Latvijas Komercbanku asociācija, kur uzsver, ka nevienā valstī pāreja uz eiro nav notikusi tik raiti.

Ziņojumā arī rekomendēts vairāk valsts iedzīvotājus mudināt pirms gadu mijas, kad notiks lata nomaiņa pret eiro, norēķināties ar moderniem maksāšanas līdzekļiem, nevis skaidrā naudā, lai neradītu papildus slodzi bankām, kurām būs jāapkalpo liels skaits klientu.

Latvijas Komercbanku asociācijas pārstāve Baiba Melnace portālam „Delfi" uzsvēra, ka tas ir mīts, ka jau precīzi gadu mijā visiem automātiem vajadzētu izdot tikai eiro, jo varbūt cilvēki arī pēc 1.janvāra vēlēsies izņemt latus un samainīt pret eiro vēlāk.

Melnace arī komentēja, ka aptuveni 90 % no visiem bankomātiem gadu mijā būs pieejams eiro, tas salīdzinoši ar citu valstu pieredzi, esot milzīgs skaits.

„Igauņi, piemēram, godīgi jau pateica, ka nomaiņa notiks 48 stundu laikā pēc gadu mijas. Tāpat nav skaidrs par šiem EK datiem par bankomātu skaitu, kas ir mainīgs lielums, neviens pastāvīgs kā jau vairākus mēnešus norāda EK," komentēja Melnace.

Jau vēstīts, ka Latvija eiro ieviesīs nākamā gada 1.janvārī. Latu maiņas kurss pret eiro saglabāts līdzšinējais Latvijas Bankas oficiālais kurss - 0,702804 lati par vienu eiro.


Написать комментарий