VID šovasar pastiprināti kontrolē nakts tirgus; jau atklāti 33 pārkāpumi

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Valsts ieņēmumu dienests (VID) šovasar pastiprināti kontrolē nakts tirdzniecības vietas jeb tā dēvētos nakts tirgus un līdz šim atklājis jau 33 dažādus pārkāpumus.

Šī gada jūnijā un jūlijā VID jau paspējis īstenot 109 nodokļu administrēšanas pasākumus, tostarp, 35 tematiskās pārbaudes nakts tirgos, informē VID Sabiedrisko attiecību daļa.

Tematisko pārbaužu laikā jau atklāti 33 pārkāpumi, piemēram, tirgotāji nav varējuši izsniegt stingrās uzskaites kvītis, neizsniedz čekus. Gadījumos, kad tiek tirgotas iepirktas preces, tirgotāji nav varējuši uzrādīt preču izcelsmi apliecinošus piegādes vai pārvadājuma dokumentus.

Tāpat gaismā nākuši gadījumi, kad tirdzniecības vietā neatrodas pavadzīmju dokumenti vai arī PVN maksātāju reģistrā reģistrēti tirgotāji nakts tirgū neizmanto elektroniskos kases aparātus.

Vienā gadījumā pēc VID darbinieka kontrolpirkuma pārdevēji atstājuši tirdzniecības vietu. Tādējādi 40 kilogrami tomātu kā bezsaimnieka manta tikuši izņemti un nodoti Rīgas Nacionālajam Zooloģiskajam dārzam.

Viens no iemesliem, kādēļ VID vasaras periodā pievērš pastiprinātu uzmanību daudzu pircēju iecienītajiem nakts tirgiem, ir tas, ka vasarā ārvalstu tirgotāji Latvijas tirgos iepludina ievērojamu daudzumu augļu un dārzeņu tādējādi radot nevienlīdzīgu konkurenci vietējiem zemniekiem, kas pārdod pašu izaudzētos lauku labumus.

VID informē, ka arī šogad kontroles pasākumu laikā atklāti lauksaimniecības produkcijas tirgotāji no citām valstīm. Šie viltus zemnieki VID amatpersonu priekšā izver transportlīdzekļu durvis un nesniedz par sevi nekādu informāciju vai arī aiziet no tirdzniecības vietas.

Šādos gadījumos tiek piefiksēti to citu valstu transportlīdzekļu reģistrācijas numuri, no kuriem tiek tirgotas preces, un šī informācija tiek nosūtīta izvērtēšanai attiecīgās valsts nodokļu administrācijai, skaidro VID Sabiedrisko attiecību nodaļa.
Lai VID varētu administratīvi sodīt ārvalstu tirgotājus par tirdzniecības noteikumu neievērošanu, nodokļu iekasētājiem ir jāspēj pierādīt, ka konkrētā ārvalstu persona saimniecisko darbību Latvijā veic regulāri, tas ir, viena kalendārā gada laikā Latvijā tirgojas trīs vai vairāk reižu, tādēļ nepietiek tikai vienu reizi konstatēt, ka kāda ārvalstu persona pārdod lauksaimniecības produkciju Latvijā.

VID aicina arī Rīgas pašvaldības policiju pievērst uzmanību, vai nakts tirdzniecības vietās lauksaimniecības produkciju netirgo personas no citām valstīm, un par konstatētajiem gadījumiem informēt VID.

Tāpat VID aicina iedzīvotājus neklusēt par redzētajiem pārkāpumiem nakts tirgos, zvanot uz VID anonīmo diennakts bezmaksas uzticības tālruni 80009070, vēršoties pie VID rakstiski vai jebkurā citā klientam ērtā veidā.  


Написать комментарий