Vācija «iesaldē» starptautiskās palīdzības maksājumu Grieķijai

foto: db.lv
foto: db.lv

Vācija atlikusi lēmuma pieņemšanu par kārtējā starptautiskās palīdzības maksājuma piešķiršanu Grieķijai, jo valsts nav izpildījusi visus nepieciešamos priekšnoteikumus.

Lēmuma pieņemšana atlikta līdz nākamās nedēļas sākumam. «Troikas (Grieķijas starptautiskie aizdevēji) provizoriskās aplēses liecina, ka galvenie priekšnoteikumi ir izpildīti, tomēr joprojām jāpaveic atsevišķi darbi,» pavēstījis Vācijas Finanšu ministrijas pārstāvis Hanss Joahims Narzinskis.

Vācijas parlamenta budžeta komisijai, lai atbalstītu starptautiskās palīdzības maksājuma 2,5 miljardu eiro piešķiršanu Grieķijai, nepieciešams redzēt valsts apņemšanos izpildīt visus nosacījumus, tāpēc lēmuma pieņemšana atlikta līdz nākamajai nedēļai, skaidrojusi Berlīne, vēsta Reuters.

Kopumā līdz oktobra beigām Grieķijai jāsaņem 6,8 miljardi eiro. Jūlija sākumā eirozonas finanšu ministri vienojās, ka maksājums tiks sadalīts pa daļām, katru no tām saistot ar noteiktiem Grieķijas valdības soļiem.

Starptautisko aizdevēju pārstāvji kopš jūnija atrodas Grieķijā, lai izvērtētu šīs valsts progresu. Lai saņemtu starptautiskās palīdzības kārtējo maksājumu, Grieķijai bija jāizpilda 22 nosacījumi, no kuriem 21 valsts esot paveikusi. Lielākās problēmas saistītas ar Grieķijas valsts sektorā strādājošo skaita samazināšanu. Paredzēts, ka tā skars vairākus tūkstošus darbavietu, kas Grieķijā izsaucis plašu neapmierinātību un Atēnu lēnais progress šajā jomā ir viens no iemesliem, kādēļ eirozonas valstis kavējas ar aizdevuma maksājumiem.

Db.lv jau vēstīja, ka aizvadītajā gadā Grieķijas IKP samazinājās par 6,2%. Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) uzskata, ka šogad IKP kritīs vēl par 4,2%, bet nākamajā gadā sāks pieaugt.

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) iepriekš atzina, ka nav spējis pilnībā apzināties Grieķijas starptautiskā aizdevuma noteikumu sekas uz valsts ekonomiku.


Написать комментарий