Valsts 'Liepājas metalurga' vietā itāļu bankai pārskaita 67 miljonus eiro

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Valsts kase ceturtdien pārskaitīja 67 465 056 eiro ( 47 414 711 latus) Itālijas bankai "UniCredit S.p.A.", kas ir valsts galvotā kredīta AS "Liepājas Metalurgs" pamatsummas atlikums, portālu "Delfi" informēja kasē.

Vēstule ar atmaksas pieprasījumu no "UniCredit S.p.A." Valsts kasē tika saņemta 25.jūlijā un samaksāts tika nekavējoties.

Iepriekš šādu vēstuli ar lūgumu atmaksāt izsniegto kredītu saņēma AS "Liepājas Metalurgs", kas atbildēja kreditoriem, ka nav spējīgs samaksāt.

Dienā, kad aizņēmējs, par kura aizņēmumu sniegts valsts galvojums aizdevējam, nespēj izpildīt savas saistības pret aizdevēju attiecīgajā līgumā noteiktajā kārtībā, valstij Finanšu ministrijas personā iestājas saistības pret aizdevēju un prasības pret aizņēmēju nenokārtota maksājuma apmērā.

"UniCredit S.p.A.", izmantojot aizdevuma līgumos paredzētos nosacījumus, kuriem iestājoties, "UniCredit S.p.A." rodas tiesības pieprasīt nekavējošu visas vai jebkuras daļas no aizdevumu summas atmaksu, pieprasīja kredīta atmaksu no "Liepājas Metalurgs", kas nevar izpildīt maksājumu, tādēļ valsts galvojuma līguma ietvaros kredīta summas atmaksa tika pieprasīta no kredīta galvotāja – Latvijas Finanšu ministrijas.

Šāds "UniCredit S.p.A." solis varētu būt skaidrojams ar to, ka ilgākā laika posmā nav bijis redzams nekāds progress no "Liepājas Metalurgs" akcionāru un vadības puses uzņēmuma darbības atsākšanas veicināšanai, norāda Valsts kase.

Tiek uzsvērts, ka maksājuma pieprasījums nav negaidīts valstij, jo par šādu iespējamo notikumu attīstības scenāriju liecināja AS "Liepājas Metalurgs" valdes un akcionāru pasīvā attieksme pret valdības ierosinātajiem glābšanas scenārijiem, kā arī iesniegtais nepilnīgais tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plāns.

Līdz ar šo maksājumu valsts kļūst par nodrošināto kreditoru prasījuma pilnā apmērā un atkarībā no tālākās tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plāna virzības būs redzams, kādā veidā valsts atgūs ieguldītos līdzekļus – realizējot ķīlas no nestrādājoša uzņēmuma vai vienojoties ar "Liepājas Metalurgs" par atmaksas grafiku gadījumā, ja uzņēmums atsāks savu darbību.

Maksājumu aizņēmēja vietā īsteno valsts no Valsts kases attiecīgās valūtas naudas līdzekļu konta. Valsts galvoto "Liepājas Metalurgs" kredītsaistību atmaksa palielinās 2013.gada vispārējās valdības budžeta deficītu par 51,7 miljoniem latu jeb 0,3% no prognozētā šā gada IKP.

Atbilstoši nacionālajai budžeta uzskaites metodoloģijai kredīta atmaksa "Liepājas Metalurgs" vietā ir klasificējama kā finansēšanas darījums bez ietekmes uz valsts budžeta finansiālo deficītu, jo šāds darījums formāli nav uzskatāms par naudas plūsmas izdevumiem, taču atbilstoši Eiropas kontu sistēmas metodoloģijai valsts galvoto kredītsaistību atmaksa "Liepājas Metalurgs" vietā ir uzskatāma par vispārējās valdības sektora budžeta izdevumiem (kapitāla pārvedums), tādējādi tiešā veidā palielinot budžeta izdevumu apmēru bez atbilstoša ieņēmumu seguma šādiem izdevumiem.

"Delfi" jau vēstīja, ka līdz 31.maijam finanšu grūtībās nonākušā LM akcionāriem bija vai nu jāpārdod uzņēmuma akcijas, vai jāiegulda uzņēmumā lieli finanšu līdzekļi. Uzņēmuma kreditori ir nolēmuši kapitalizēt aptuveni pusi jeb vairāk nekā 60 miljonus latu no "Liepājas metalurga" parādsaistībām, kuru kopējais apjoms sasniedz 125 miljonus latu, tādējādi kļūstot par uzņēmuma akcionāriem.

Viens no lielākajiem akcionāriem Kirovs Lipmans ir atteicies pieņemt kreditoru kluba piedāvājumu par vienu latu atdot sev piederošās LM akcijas un publiski paudis gatavību ieguldīt uzņēmuma glābšanā kreditoru prasītos 10 miljonus latu. Tikmēr Zaharjins un Segals apliecinājuši gatavību atdot savas akcijas, taču izteikuši vairākus būtiskus iebildumus pret kreditoru kluba piedāvāto vienošanos.

Pašlaik tiek runāts par diviem potenciālajiem investoriem - Krievijasmetalurģijas kompānija "Daļpolimetall" paudusi interesi par LM iegādi, tāpat interesi izrādījis akcionāra Kirova Lipmana uzrunātais Krievijas koncerns "Rosenergomaš".

Tikmēr Liepājas tiesa 27.maijā nolēma ierosināt LM tiesiskās aizsardzības procesa lietu. Tagad uzņēmumam ir noteikts tiesiskās aizsardzības plāna izstrādes un saskaņošanas termiņš līdz 26.jūlijam.

Uzņēmums apturējis ražošanu, no tā aizgājuši vairāk nekā 100 darbinieku.


Написать комментарий