Vjačeslavs Dombrovskis piedalīsies diskusijā par jauniešu nodarbinātību

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Šodien izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis piedalījas konferencē „Jauniešu nodarbinātība – šķēršļi un risinājumi”, ziņo Izglītības un zinātnes ministrija.

To rīko Labklājības ministrija sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju un Latvijas Jaunatnes padomi, iesaistot plašu ekspertu loku, lai diskutētu par jauniešu garantijas ieviešanas iespējām Latvijā, par jauniešu nodarbinātību, izglītības iespējām, iesaistīšanos sabiedriskajā dzīvē un darba tirgū.

2012.gada decembrī Eiropas Komisija nāca klajā ar iniciatīvu – Jauniešu garantija, lai palīdzētu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm novērst augsto bezdarbu jauniešu vidū, un rosināja atbalstīt ES dalībvalstis ar ES fondu finansējumu. Jauniešu garantija paredz, ka visi jaunieši vecumā līdz 25 gadiem, kuri ir kļuvuši par bezdarbniekiem vai pabeiguši formālo izglītību, četru mēnešu laikā saņems atbalstu bezdarba situācijas risināšanai.

Jauniešu nodarbinātības veicināšana, piedāvājot apmācības iespējas, kas pavērs plašākas iespējas uz tālāko nodarbinātību, ir virzīta kā viena no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) prioritātēm Jaunajās politikas iniciatīvās.

Saskaņā ar Eurostat datiem, 14,9% Latvijas jauniešu vecumā no 15 līdz 24 gadiem nemācās, neapgūst arodu vai nestrādā. Galvenā nenodarbināto jauniešu problēma ir viņu zemais izglītības līmenis - Latvijā jauniešu nodarbinātībā daudz lielāka nozīme ir izglītībai, nevis piederībai noteiktai vecuma grupai. Piemēram, bezdarba līmeņi starp jauniešiem ar pamatizglītību un augstāko izglītību atšķiras 4 reizes, starp pamatizglītību un profesionālo izglītību 2,7 reizes.

Lai mazinātu jauniešu bezdarbu, jāpanāk priekšlaicīgi mācības pametušo jauniešu atgriešanās izglītības sistēmā, iegūstot profesiju, kas palīdzētu iekļauties darba tirgū. Šajā procesā vislielākā loma ir sociālajiem darbiniekiem.

IZM, piesaistot Eiropas Sociālā fonda palīdzību, plāno veikt kvalifikācijas celšanas apmācības jaunatnes darbiniekiem, pedagogiem, sociālajiem darbiniekiem, sniedzot jaunas un inovatīvas metodes darbam ar jauniešiem, īpaši tiem, kas nemācās un nestrādā, un ir klasificējama kā visgrūtāk sasniedzama mērķauditorija.


Написать комментарий