Tirgotāji aicina Zemkopības ministri ienākt veikalā

foto: nekrize.lv
foto: nekrize.lv

Piena cenu kāpumā tirgotājus nevar vainot, tāpēc tirgotāji aicina Zemkopības ministri Laimdotu Straujumu (ZZS) lielāku interesi veltīt tam, kas notiek veikalos, savā paziņojumā norāda Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA).

LTA norāda, ka Zemkopības ministres teiktais, ka kaimiņvalstīs viens litrs piena ir par dažiem santīmiem lētāks, kaut gan pievienotās vērtības nodoklis (PVN) visās trijās Baltijas valstīs ir vienāds, neatbilstot patiesībai, jo PVN Igaunijā ir zemāks (20%). Tirgotāji arī uzsver: «Ministrei būtu jāzina, ka pārdošanas cena nav atkarīga no piena iepirkuma cenas, bet ražotāja piegādes cenas veikalam.»
Asociācija skaidro, ka Latvijā piegādātāju piena cenas regulāri aug, tām nav tendence samazināties, nav jūtama arī ražotāju vēlme cenu samazināt. Kā jau minēts šobrīd vairāki ražotāji veic pārrunas par piena produktu piegādes cenu paaugstināšanu aptuveni par 5%.

«Laikā no pagājušā gada augusta piena produktu cenas kāpušas vairākkārt, turklāt Latvijā ražotiem produktiem straujāk nekā ievestajiem no Polijas. Pirmais kāpums bija pavasarī, kad cenas pieauga par aptuveni 20%, otrais kāpums – vasaras sākumā, kad tās pieauga par 15%. Visstraujāk cenas kāpušas sieram - gada laikā vairāk nekā par 35%,» uzsver tirgotāji. Viņi uzskata, ka gan ministriem, gan citām amatpersonām nav jātracina pircēji un vajadzētu rūpīgāk pārdomāt pirms nosaukt tirgotājus par vainīgiem cenu kāpumā. Tirdzniecības nozarē piecenojums ir stabils daudzu gadu garumā un nepieaug.

DB jau rakstīja, ka piena cena pasaulē sasniegusi rekordu. Tas lielā mērā saistīts ar dabas stihijām, kas piemeklējušas Jaunzēlandi un Austrāliju, kas ir vieni no lielākajiem piena produktu ražotājiem pasaules tirgum. Šo brīdi izmanto arī Latvijas piena pārstrādātāji, kas paziņojuši, ka plāno šobrīd celt produktu cenas par 5%. Ja tas neizdosies, piena pārstrādātāji draud orientēties uz eksportu un iedzīvotāji vairs nevarēs iegādāties Latvijā ražotus piena produktus.

Pienrūpnieki norāda: lai segtu visas ar pārstrādi saistītās izmaksas, arī viņi ir spiesti celt gala produktu cenas, savukārt mazumtirgotāji turpinot turēties pie 20% līdz 45% augsta uzcenojuma. Interesanti, ka LPCS norāda – vaininieki ir tieši lielveikalu tīkli – Maxima, Rimi un IKI. Viņi arī uzsver, ka mazumtirgotāji šajā situācijā nosmeļ visu krējumu un parazitē uz pienrūpnieku rēķina.


Написать комментарий