Eksperta viedoklis: Jāpievērš lielāka uzmanība videi draudzīgām tehnoloģijām

foto: kaukomarkkinat.com
foto: kaukomarkkinat.com

Tīro tehnoloģiju nozare – viena no straujāk augošajām uzņēmējdarbības nišām pasaulē.


Līdz ar jautājumu par apkārtējās vides un klimata pārmaiņām Latvijā aktualizēšanos jau desmit gadus mūsu valstī attīstās jauna uzņēmējdarbības niša – tīro tehnoloģiju uzņēmumi. 


Latvijā tīro tehnoloģiju uzņēmumi attīstās un ir spēcīgi trīs virzienos. Pirmais virziens ir gaisa, ūdens attīrīšana un atkritumu pārstrāde un otrreizēja izmantošana. Otrais virziens ir atjaunojamie energoresursi. Trešais virziens ir energoefektivitāte, progresīvās tehnoloģijas un metodes tīrai ražošanai.


Tiesa, salīdzinot ar citām ES valstīm, šī tautsaimniecības nozare ir vēl attīstības sākuma stadijā, bet, ņemot vērā arvien pieaugošās vajadzības pasaulē pēc pārdomātiem vides saudzēšanas risinājumiem, tai ir ļoti augsts potenciāls. Ir skaidrs, ka nākotnē šī nozare ieņems ļoti svarīgu lomu pasaules ekonomikā. Šīs nozares milzīgo nozīmi apliecina arī tas, ka straujā tīro tehnoloģiju risinājumu attīstība pat tiek salīdzināta ar informācijas tehnoloģiju nozares attīstību deviņdesmitajos gados.


Latvija ir maza valsts, un tādai valstij ir jāspecializējas, lai attīstītos. Videi draudzīgo tehnoloģiju attīstība zināmās jomās varētu būt viens no Latvijas specializācijas virzieniem.   



Jāsaprot, ka galvenais izaugsmes šķērslis joprojām ir fakts, ka daudzi uzņēmumi ir pārāk mazi un nenobrieduši, lai paši nostabilizētos eksporta tirgos. Turklāt galvenais noieta tirgus, visticamāk, nebūs Eiropas Savienība, kur ir jau pietiekami attīstīta šī darbības niša, bet gan reģioni pasaulē, kuri vistiešākajā veidā saskaras ar klimata pārmaiņu radītajām sekām, piemēram, Āzija.



Написать комментарий