Uzņems filmu par Polijas eksprezidentu Vojcehu Jaruzeļski

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Pasaules slavenā poļu kinorežisore Agneška Holanda gatavojas uzņemt filmu par bijušo Polijas prezidentu, ģenerāli Vojcehu Jaruzeļski, vēsta raidsabiedrība "RIA Novosti".

Ģenerāļa Jaruzeļska lomu režisore piedāvājusi nospēlēt slavenajam poļu aktierim Boguslavam Lindem, kurš ilgus gadus bijis arī Jaruzeļsku ģimenes draugs. Savukārt par pamatu kino stāstam tiks ņemta eksprezidenta meitas Monikas Jaruzeļskas grāmata "Biedre meitene" (Towarzyszka panienka), kas Polijā šobrīd ir kļuvis par dižpārdokli.

"Darbs un Politika ar lielo burtu bija pirmajā vietā. Arī atvaļinājuma laikā man radās iespaids, ka tēvs pat atpūtā bija kā tāds svešs elements, kurš ar varu izvilkts no oficiālās politikas pasaules," – savā grāmatā raksta ģenerāļa meita.

Vojcehs Jaruzeļskis ir dzimis 1923.gadā. Kopš 1981.gada viņš ieņēmis vairākus augstus Polijas Tautas Republikas amatus.

1981. gada 13. decembrī, kad Jaruzuļskis ieņēma PASP ģenerālsekretāra amatu, valstī pastiprinājās antikomunistiskās kustības "Solidarnošč" darbība. Ģenerālis pasludināja karastāvokli un arestēja galvenos pretošanās kustības līderus. Deviņdesmito gadu sākumā Jeruzeļskim vairākkārt nācās meklēt argumentus savai rīcībai, kā galveno minot PSRS armijas atturēšanu no ienākšanas Polijā.

1990.gadā Jaruzeļskis atkāpās no valsts prezidenta amata. Viņu nomainīja demokrātiskos spēkus pārstāvošais elektriķis no Gdaņskas Lehs Valensa.


Написать комментарий