Eksperts par Citadeles pārdošanu: jāizmanto brīdis, kad Latvijai pievērsīs uzmanību

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Šis nav ideālais brīdis bankas Citadele pārdošanai, bet tas ir labāks nekā pērn. Vai situācija būs labāka pēc pieciem gadiem, neviens nevar solīt, un nekad nebūsim pirmskrīzes laikos. 

Ar eiro ieviešanu mēs dabūjam unikālu iespēju, kad visi runās par Latviju, un to vērts izmantot bankas pārdošanai.
Tā Db.lv skaidroja Citadeles valsts kapitāla daļu turētājas Privatizācijas aģentūras (PA) eksperts Vladimirs Loginovs, atzīstot, ka pirms PA atkal vērsās valdībā ar Citadeles pārdošanas atsākšanu, par situāciju tirgū tika jautāts investīciju bankām, konsultantiem, arī bijušajam konsultantam Nomura.

Banka Citadele nav obligāti jāpārdod tikai stratēģiskajam investoram – saskaņā ar Eiropas Komisijas atļauju, iespējama arī bankas akciju pārdošana biržā. Tomēr izdevīgāko variantu pateiks konsultants – starptautiska investīciju banka, kuras piesaistei izsludināts konkurss.

Pēc V.Loginova teiktā, pārdošana nesāksies ātrāk par nākamā gada sākumu, bet par to, vai banku izdosies pārdot bez zaudējumiem, nevar pateikt, jo tad tās būtu spekulācijas.

«Gribas cerēt, ka izdosies pārdot ne ar zaudējumiem. Banka strādā veiksmīgi, sasniedz prognozes, arī atdeve uz kapitālu uzlabojas (bankas atdeve uz kapitālu šā gada marta beigās sasniedza 13,5% iepretim 4,92% pirms gada) un ir normālas bankas līmenī.

Pārdošanas cena atkarīga no daudziem faktoriem, tostarp, kā banka strādās, kā tiks organizēts bankas pārdošanas process, kāda būs situācija tirgū. Uzstādījums ir iegūt no pārdošanas pēc iespējas vairāk, līdz ar to jādara visu, kas no mums atkarīgs, lai nesabojātu procesu – ir daudz risku, kas nav mūsu kontrolē,» tā V.Loginovs.

Iemeslus Nacionālās apvienības aicinājumam atlikt bankas pārdošanu ekspertam grūti komentēt, bet viņš norāda, ka tie ir politiski, nevis ekonomiski argumenti. Svarīgi, ka, ja ejam uz priekšu ar bankas pārdošanu, tad to darām vienoti. «Es pat aicinātu pozīcijas, opozīcijas partijas nemēģināt šūpot laivu un strīdēties, vai vajag, vai nevajag, steidzīgi, nesteidzīgi. Ir jāpārdod pēc iespējas kvalitatīvāk, dārgāk, lai naudu saņemtu nodokļu maksātāji,» tā V.Loginovs.

Viņš arī atgādināja, ka kavēšanās ar bankas pārdošanu un tai turpinot saņemt valsts atbalstu nozīmē, ka banka nevar attīstīties. Turklāt no akcionāru viedokļa, tā ir paaugstināta riska investīcija. «Ik pa laikam aizmirstam, ka tas nav tikai aktīvs, bet arī risks, kas nozīmē, ka vienā brīdī var nopelnīt, bet tikpat labi situācija var mainīties,» rezumēja V.Loginovs.

Ekonomikas ministrijas Valsts sekretārs Juris Pūce atzina, ka bankas pārdošanas darījums varētu notikt nākamā gada laikā. Viņš arī atzina, ka šobrīd neredz nopietnus iemeslus kaut ko mainīt bankas pārdošanas procesā, bet Ekonomikas ministrija, ja nepieciešams, gatava sniegt skaidrojumus.


Написать комментарий