Latvijas olimpiešiem pietrūkst aptuveni pusmiljona latu

foto: sportsclub.com.ua
foto: sportsclub.com.ua

Lai sagatavotos nākamajām ziemas un vasaras olimpiskajām spēlēm, papildus vajag 631 533 latus.

Vēl ap 30 000 latu vajadzīgi diviem šā gada sporta pasākumiem – starptautiskā Baltijas valstu daudzdienu velobrauciena Baltijas ceļš 2013 Latvijas posmam un pasaules senioru čempionātam dambretē.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) uzskata, ka šāds sporta organizāciju lūgums noteikti būtu atbalstāms, bet valdība savu lēmumu paudīs šodienas Ministru kabineta sēdē. Nauda, kas tiek lūgta no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, vajadzīga olimpiešu treniņnometnēm, skaidro IZM Sporta un jaunatnes departamenta direktora vietnieks Edgars Severs, norādot, ka pieprasītajā summā ir ietvertas pašas pamata lietas. Savukārt Latvijas Hokeja federācija lūdzot vēl 337 346 latus, lai Latvijas hokeja izlase varētu pienācīgi sagatavoties 2014. gada ziemas olimpiskajām spēlēm Sočos. Agrāk par šiem tēriņiem neesot zinājuši, jo hokejisti izcīnīja tiesības piedalīties olimpiādē tikai šogad.

Arī abi pārējie lūgumi pēc naudas ir būtiski, jo attiecas uz starptautiskiem pasākumiem, teic E. Severs. Kā tad izskatīšoties, ja atteikšoties rīkot velobrauciena Latvijas posmu, ja Igaunija un Lietuva savējos ir piekritušas finansiāli atbalstīt. Finanšu ministrija gan iebilstot pret šādu summu pieprasīšanu no rezerves fonda, pamatojot ar to, ka visi šie pasākumi neesot plānoti, izņemot hokejistu dalību olimpiskajās spēlēs. «Mēs sporta budžetu sadalām gada sākumā un rezerves neveidojam. Turklāt ne visus jau pērn iesniegtos lūgumus pēc finansējuma varējām pilnā mērā apmierināt. Piemēram, Latvijas Dambretes savienībai spējām iedot tikai 1000 latu, bet ar to nepietiek augsta līmeņa sacensību rīkošanai. Turklāt pērn programmā Augstas klases sasniegumu sports mēs pieprasījām par pusmiljonu latu vairāk, nekā mums piešķīra, » uzsver IZM pārstāvis, piebilstot, ka šīs ir kompromisa, nevis biezo gadu summas. Tāpat neesot pieņemts naudu gada vidū atņemt vienam sporta veidam, lai to atdotu citam. IZM uzskatot, ka visi šie sporta notikumi būtu atbalstāmi, jo ir valstiski nozīmīgi, bet, vai valdība arī tā domājot, to rādīšot tās lēmums.

E. Severs arī atzīmē, ka gada beigās IZM apkopos visu sporta federāciju iesniegumus par sportistu prēmēšanu, tajā skaitā – jauno basketbolistu, kas ieguva Eiropas čempionātā sudraba medaļas. Vai un ar kādām summām tiks apbalvoti sportisti, vēl grūti pateikt, jo galavārdu teiks Finanšu ministrija.


Написать комментарий