SC un ZZS rosina atlikt 'Citadeles' pārdošanu un pieņemt īpašu likumu

foto: vesti.lv
foto: vesti.lv

Apvienības “Saskaņas centrs” (SC) Saeimas frakcija ir iesniegusi grozījumus likumā, lai panāktu AS “Citadele banka” pārdošanas atlikšanu un pieņemtu atsevišķu likumu bankas atsavināšanai.

SC lūdz grozīt Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likumu. Likumprojektu par "Citadele bankas" pārdošanas apturēšanu iesnieguši SC frakcijas deputāti Andrejs Elksniņš un Jānis Urbanovičs un to ir arī parakstījuši Zaļo un zemnieku savienības frakcijas deputāti Augusts Brigmanis, Uldis Augulis, Raimonds Vējonis un Jānis Dūklavs, portālu "Delfi" informēja SC.

"Latvijas parlamentam un valdībai ir jāstrādā Latvijas un tās iedzīvotāju labā, un jāaizsargā mūsu valsts nacionālās intereses. "Citadeles" pārdošanai pašlaik nav tas labākais laiks, tāpēc, rīkojoties valsts interesēs, valdībai būtu jāuzsāk sarunas ar Eiropas Komisiju panākot, ka pārdošana tiek atlikta," uzsver Elksniņš.

"Turklāt, ir jānovērš jebkura iespēja, ka valsts manta tiktu izšķērdēta un nodokļu maksātāju līdzekļi būtu izmantoti nelietderīgi. Lai to panāktu, nepieciešams izstrādāt un apstiprināt atsevišķu likumu AS "Citadele banka" atsavināšanai," saka deputāts.

Šajā likumā ir arī jāparedz, ka atsavinot konkrēto banku, pirmkārt tiek segtas akciju sabiedrības „Parex banka" saistības visām valsts un pašvaldību iestādēm, tajā skaitā to kapitālsabiedrībām, pauž Elksniņš.

AS „Citadele banka" tika izveidota „Parex bankas" restrukturizācijas rezultātā, no valsts pārņemtās „Parex bankas" izdalot labos aktīvus un pašlaik tā ir kļuvusi par stabilu finanšu institūciju, kas strādā sekmīgi un ar peļņu, tāpēc Latvijas valstij tā būtu jāpatur savā īpašumā un jāpārtrauc jebkādas darbības, kas ir saistītas ar bankas pārdošanu, uzskata SC.

Latvijas valstij ir jārīkojas kā rūpīgam saimniekam un jāpieņem noteikumi, kas atklāti, skaidri un saprotami reglamentētu procedūru un termiņus AS „Citadele banka" kā tautsaimniecībai svarīga objekta pārdošanu, paredzot gan pārdošanas konsultanta meklēšanas procedūru, gan privātā kapitāla piesaistes modeli turpmākai attīstībai.

AS „Citadele banka" izveidošanā (AS „Parex banka" glābšanā) ir ieguldīts ļoti ievērojams valsts finanšu līdzekļu apjoms, kas pēc būtības uzskatāms par valsts atbalstu valstij sistēmiskas nozīmes bankas glābšanā. Gadījumā, ja AS „Citadele banka" akcijas tiktu pārdotas par cenu, kas būtu mazāka kā sniegtais valsts atbalsta apmērs, tā būtu valsts līdzekļi izšķērdēšana.

Jau vēstīts, ka Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) pārstāvji iebilst pret bankas pārdošanas procesa atsākšanu. Pirmdien koalīcijas padomes sēdē viņi uzklausīja argumentus par valdības pieņemto lēmumu atsākt privātā kapitāla piesaistes procesu bankai "Citadele", tomēr nacionālā apvienība joprojām nav pārliecināta, ka šajā periodā būtu jāpārdod valstij piederoša banka.

Ministru kabinets 16.jūlijā slēgtā sēdē nolēma atsākt bankas "Citadele" pārdošanu. Lai šo procesu īstenotu, tiks sākta pārdošanas konsultanta meklēšana. Valdība nolēma konkursa rezultātā piesaistīt augsti profesionālu, starptautisku investīciju banku, kuras uzdevums būs noteikt valstij labāko bankas "Citadele" investoru piesaistes modeli.


Написать комментарий