Birža atjauno tirdzniecību ar 'Liepājas metalurga' akcijām

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Biržas “NASDAQ OMX Riga” valde otrdien nolēmusi atjaunot tirdzniecību ar AS “Liepājas metalurgs” (LM) akcijām, liecina tās paziņojums.

Uzņēmums ir iesniedzis 29. jūlija kārtējās akcionāru sapulces lēmumus, kā arī informāciju par izmaiņām valdes un padomes sastāvā. Šādi ir novērsti apstākļi, pamatojoties uz kuriem bija apturēta tirdzniecība.

Jau vēstīts, ka 29.jūlijā tika pārvēlēta LM padome un tās loceklis un uzņēmuma akcionārs Kirovs Lipmans pieņēmis lēmumu atstāt padomes locekļa amatu.

Jaunajā uzņēmuma padomē bija ievēlēts LM akcionārs Lipmans, līdzšinējais LM padomes loceklis Guntis Vilnītis. No jauna uzņēmuma padomē ievēlēts LM galvenais inženieris Egils Kupšis, galvenā ekonomiste Benita Imbovica, jurists un maksātnespējas administrators Ainars Kreics, kādreizējais policijas darbinieks Genādijs Atujevs.

LM padomē turpmāk nestrādās līdzšinējais uzņēmuma padomes priekšsēdētājs un viens no lielākajiem akcionāriem Sergejs Zaharjins un viņa dēls Aleksejs Zaharjins, kā arī padomes locekļi Andris Deniņš un Māris Pomerancis.

Kā teikts paziņojumā biržai, LM padome par padomes priekšsēdētāju ievēlējusi Vilnīti, par padomes priekšsēdētāja vietnieku - Kreicu.

Par uzņēmuma valdes locekli ievēlēta Čirkše, jo akcionārs Segals atstājis darbu valdē. Līdz ar to LM valdes priekšsēdētājs ir Valērijs Terentjevs, bet valdes locekļi Leons Ptičkins un Čirkše.

Birža tirdzniecību ar LM akcijām apturēja pirmdien.

Jau vēstīts, ka Valsts kase pārskaitīja 67 465 056 eiro ( 47 414 711 latus) Itālijas bankai "UniCredit S.p.A.", kas ir valsts galvotā kredīta LM pamatsummas atlikums.

LM kredītsaistību atmaksas dēļ Latvijas valstij neizdosies 2013.gadu noslēgt ar mazāku budžeta deficītu, taču valsts cer kredītu atgūt.

līdz 31.maijam finanšu grūtībās nonākušā LM akcionāriem bija vai nu jāpārdod uzņēmuma akcijas, vai jāiegulda uzņēmumā lieli finanšu līdzekļi. Uzņēmuma kreditori ir nolēmuši kapitalizēt aptuveni pusi jeb vairāk nekā 60 miljonus latu no "Liepājas metalurga" parādsaistībām, kuru kopējais apjoms sasniedz 125 miljonus latu, tādējādi kļūstot par uzņēmuma akcionāriem.

Viens no lielākajiem akcionāriem Kirovs Lipmans ir atteicies pieņemt kreditoru kluba piedāvājumu par vienu latu atdot sev piederošās LM akcijas un publiski paudis gatavību ieguldīt uzņēmuma glābšanā kreditoru prasītos 10 miljonus latu. Tikmēr Zaharjins un Segals apliecinājuši gatavību atdot savas akcijas, taču izteikuši vairākus būtiskus iebildumus pret kreditoru kluba piedāvāto vienošanos.

Pašlaik tiek runāts par diviem potenciālajiem investoriem - Krievijasmetalurģijas kompānija "Daļpolimetall" paudusi interesi par LM iegādi, tāpat interesi izrādījis akcionāra Kirova Lipmana uzrunātais Krievijas koncerns "Rosenergomaš".

Tikmēr Liepājas tiesa 27.maijā nolēma ierosināt LM tiesiskās aizsardzības procesa lietu. Tagad uzņēmumam ir noteikts tiesiskās aizsardzības plāna izstrādes un saskaņošanas termiņš līdz 26.jūlijam.

Uzņēmums apturējis ražošanu, no tā aizgājuši vairāk nekā 100 darbinieku.


Написать комментарий