Baltkrievijā iedzīvotājiem aizliedz turēt cūkas

foto: liepajniekiem.lv
foto: liepajniekiem.lv

Mēģinot ierobežot Āfrikas cūku mēra uzliesmojumu, Baltkrievijas varas iestādes nolēmušas ķerties pie visai skarbiem pasākumiem – Lauksaimniecības ministrija 30. jūlijā paziņojusi par ierobežojumiem cūku turēšanai privātās zemnieku saimniecībās.

Interneta vietnē, kur tiek publicēti valdības pieņemtie rīkojumi, šonedēļ publicēti grozījumi pavisam nesen pieņemtajos noteikumos, kas regulē cūku turēšanu, ir noteikts, ka piecus kilometrus lielā rādiusā ap cūkkopības kompleksiem ir aizliegta cūku turēšana. Aizliegums attieksies gan uz privātuzņēmējiem, gan uz zemnieku saimniecībām, gan uz privātpersonām, vēsta "lenta.ru".

Iepriekš šie noteikumi noteica, ka cūkas, kas tiek turētas desmit kilometrus lielā rādiusā ap cūkkopības kompleksiem, ir regulāri jāapseko veterinārārstiem.

Ņemot vērā, ka Baltkrievijā kopumā darbojas 105 rūpnieciski cūkkopības kompleksi un šāda veida uzņēmumi ir ikkatrā valsts apgabalā, jaunie ierobežojumi var nozīmēt masveida cūku izkaušanu. Noteikumos, kas izstrādāti cīņai ar cūku mēri, jau veiktas izmaiņas, kas nosaka, ka gan dzīvas cūkas, gan to kautķermeņi, kas atrasti teritorijās, uz kurām attiecas ierobežojumi, ir jāizņem un nekavējoties jāiznīcina.

"Delfi" jau ziņoja, ka cūku mēra uzliesmojums Krievijā un Baltkrievijā sagādā galvassāpes arī Latvijas amatpersonām un tiek apsvērta iespēja gar robežu būvēt žogu, kas norobežotu Poliju Latviju, Lietuvu un Igauniju no valstīm, kur plosās cūku mēris. Žoga būvēšanai plānots izmantot ES līdzekļus.


Написать комментарий