Nodokļu maksātāji, lūdzot uzziņu, piesaista uzmanību un tiek sodīti

foto: nozare.info
foto: nozare.info

Nestandarta situācijā nonākušie nodokļu maksātāji, lūdzot uzziņu nodokļu administrācijā, piesaista uzmanību un pat tiekot sodīti; lai situāciju mainītu, jāmaina VID padotības forma
.

Šādi atzinumi skan ne tikai no atsevišķiem nodokļu maksātājiem, bet arī no uzņēmēju organizācijām.  «Tas ir nonsenss,» tā uz pārdzīvoto situāciju, kad, izpildot VID uzziņu, kā rīkoties konkrētajā situācijā, uzņēmējs «dabūjis» VID auditu, kas uzņēmuma rīcību kvalificējis kā pārkāpumu, atzina viens no uzņēmējiem.

Publiski gan runāt par VID uzziņu atbilstību tā paša VID auditam  uzņēmēji un uzņēmumu vadītāji nevēlējās. Iespējams, tā pamatā ir smalkas nianses, proti, uzņēmējam lūgumā VID, izskaidrojot, kā pareizi rīkoties konkrētajā nestandarta situācijā, ir ne tikai precīzi jāapraksta situācija, bet arī tikpat precīzi saņemtā atbilde jāpiemēro tieši konkrētajai situācijai, nevis citiem līdzīgiem darījumiem. Neliela neprecizitāte vienā no šiem aspektiem mainot būtību, un līdz ar to pastāvot liels risks kļūdīties. Šādā situācijā nonākot ne tikai vietējie nelielie uzņēmēji, bet arī  ārvalstu investoru kompānijas, kas strādā Latvijā. Pēc VID datiem, pērn sniegtas 467 uzziņas par tiesībām konkrētajā situācijā, kas ir par 40% vairāk nekā 2011. gadā, kad tikušas izsniegtas 334 uzziņas.


Vairāki nodokļu eksperti norāda, ka  uzņēmums, kuram ir nestandarta situācija pats var izvēlēties, kā rīkoties – pildīt to, ko iesaka darīt VID uzziņa, vai arī rīkoties citādi. Ir viedoklis, ka nodokļu iekasētājam – VID – nebūtu jānodarbojas ar uzziņu sniegšanu – tas būtu jādara Finanšu ministrijas speciālistiem.


Написать комментарий