Anglijā atrasta 2010.gadā nozagtā Stradivari vijole

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Britu transporta policija 30.jūlijā paziņoja par nozagtās Stradivari vijoles atgriešanu tās īpašniecei, korejiešu izcelsmes Londonas Simfoniskā orķestra vijolniecei Minai Činai Kimai, vēstīts Britu transporta policijas mājas lapā.

Kopā ar vijoli tika atrasti arī nozagtie vijoles lociņi, kuru kopējā vērtība ir 62 000 sterliņa mārciņu.

Vērtīgais mūzikas instruments korejiešu vijolniecei tika nozagts 2010.gadā kādā Ziemeļlondonas ēstuvē. 2011.gadā ar BBC kriminālo ziņu starpniecību aizdomās par zādzību tika aizturēts kāds Džons Mogans un divi pusaudži.

Kā vēsta laikraksts "The Sun", Mogans nozagto instrumentu esot gribējis pārdot kādam autobusa šoferim par 100 mārciņām, taču tas atbildējis, ka "viņa meitai jau esot mūzikas atskaņotājs".

Vēlāk tika pierādīta Mogana un viņa līdzdalībnieku vaina, taču par vijoles atrašanās vietu tobrīd nekas nebija zināms. Pagājušajā nedēļā instruments tika atrasts kādā namā Midlendā. Policijas pārstāvis, vecākais inspektors Saimons Teilors paskaidroja, ka retā instrumenta atrašana ir prasījusi sarežģītu un ilgstošu izmeklēšanu.

Antonio Stradivari 1696.gadā radītā vijole tiek vērtēta 1,2 miljonu sterliņa mārciņu apmērā (975 000 lati). Kā vairums itāļu meistara vijoles, arī šo mūzikas pasaulē uzskata par vērtību dzidrā skanējuma dēļ. Šobrīd pasaulē ir saglabājušās aptuveni 500 Stradivari radītās vijoles.


Написать комментарий