Valsts programmas ietvaros 120 Daugavpils pilsētas un novada iedzīvotāji uzlaboja savas latviešu valodas zināšanas

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Astoņu mēnešu garumā Daugavpils Universitāte sadarbībā ar Sabiedrības integrācijas fondu realizēja speciālu projektu, kura ietvaros cilvēkiem bija iespēja pilnveidot savas valsts valodas zināšanas.

Pēc profesores Maijas Burimas vārdiem, šis projekts, kura mērķis bija sabiedrības integrācija, sociālās kopības veidošana, valsts valodas pārzināšana un tās novērtēšana, sabiedrībā raisīja lielu interesi un rezonansi. Apmācībām pieteicās vairāk nekā 160 pretendenti, bet pabeidza kursus apmēram 120 nacionālās minoritātes pārstāvji no Daugavpils un tās apkārtnes.

Iespēju 80 stundu laikā uzlabot savas runas prasmes, spēju rakstīt un sazināties latviešu valodā varēja izmantot, apmeklējot astoņas mācību grupas.

Kursu apmeklētāju vecums svārstījās no 18 līdz pat 60 gadiem (ieskaitot), kas kārtējo reizi pierāda, ka nekad nav par vēlu mācīties. Apmācāmo personu nodarbošanās arī bija visdažādākās – no valsts iestāžu darbiniekiem līdz pat pārdevējiem.

115 cilvēki no 120, kas pabeidza šos kursus, paaugstināja savas valodu zināšanas par vienu līmeni, vēl divi – sagatavojās VISC pārbaudei.

Pēc profesores M. Burimas domām, nodarbības noritēja patīkamā un draudzīgā atmosfērā, tās vadīja Daugavpils Universitātes pasniedzēji un Daugavpils pilsētas skolu skolotāji. Tika aizskartas visdažādākās tēmas, tai skaitā – latviešu kultūras kanonu pārzināšana, pilsētas un novada vēsturiskie fakti un daudz kas cits.

Kopējā projekta „Latviešu valodas kursi pieaugušajiem: Piederīgs Latvijai!” vērtība sastādīja  9 995 latus, tie sākās pagājušā gada 1. novembrī un beidzās šā gada jūlija sākumā.


Написать комментарий