Māju siltināšanas programma tuvojas beigām: daugavpilieši izlietoja 23 tūkstošus no 63 miljoniem latu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pēc Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras datiem (LIAA), 31. augustā beidzas pieteikumu pieņemšana valsts programmas „Siltuma taupīšanas pasākumi daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās” ietvaros, kas aizsākta 2009. gadā un paredz 50% finansējumu no ERAF fonda māju siltināšanai.

Šobrīd programmas rezervētais finansējums ir — 57,81 miljoni latu, jau ir noslēgti 805 līgumi на ar summu 49,49 miljoni latu, apstiprināti 57 projekti ar summu 4,03 miljoni latu, 62 projekti ar summu 4,29 miljoni latu šobrīd tiek izskatīti. .

Ņemot vērā latviešu aktivitāti, kas ir krietni pieaugusi, un renovāciju rezultātus, tiek plānots, ka programma turpināsies nākamajā plānošanas periodā 2014.-2020. gadā, var tikt runāts par papildus 150 miljoniem latu.

Tieši daugavpiliešu aktivitāti, kas izteica vēlmi siltināt savas mājas ar 50% valsts atbalstu, grūti būtu nosaukt par augstu.
Šobrīd kartē, kuru izveidoja LIAA, ir atzīmēta tikai viena māja Daugavpilī, kurš tika siltināts šīs programmas ietvaros – Ģimnāzijas ielā 19. Šeit renovācija izmaksāja 54 815,66 latu, fonds kompensēja  22 781,26 latus.

LIAA nav ziņojuši par to, cik šobrīd kopumā pieteikumu no Daugavpils ir saņemts, jo pieteikumu pieņemšanas beigās tiks publicēti kopējie rezultāti. LIAA pārstāvis tikai komentēja, ka Latvijas otrās lielākās pilsētas aktivitāte ir bijusi patiesi neliela.

Jāatzīmē, ka šo iespēju aktīvi izmantoja iedzīvotāji no Rīgas pilsētas un novada, Liepājas, Valmieras. Ekonomikas ministrija prognozē, ka ar ERAF fonda finansējumu Latvijā programmas ietvaros tiks realizēti apmēram tūkstotis renovācijas projektu. Kopumā ministrija situāciju vērtē pozitīvi.


Написать комментарий