Bulgārijas demonstranti panāk vēl vienu elektrības cenu samazināšanu

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Bulgārija samazinās elektrības cenas par 5%, tādējādi cenšoties panākt regulāro protestu un demonstrāciju beigšanos. Lēmums par elektrības cenu samazināšanu satraucis energonozarē strādājošos uzņēmumus.

Elektrības cenu samazinājums mājsaimniecībām ir otrais šā gada laikā. Bulgārija jau martā par 7% samazināja elektrības cenu. Tas sekoja apjomīgiem protestiem, kurus bija izsaukušas augstās elektroenerģijas cenas, kuras pieauga pēc atjaunojamo energoresursu atbalsta maksājuma palielināšanas. Demonstrācijas lika krist arī iepriekšējai Bulgārijas valdībai.

Neskatoties uz valdības maiņu, Bulgārijā joprojām notiek demonstrācijas, kurās tiek pieprasīta valdības atkāpšanās. Cerot panākt protestu beigšanos un bažījoties, ka apkures sezonai sākoties tie vēl vairāk pastiprināsies, jo iedzīvotāji būs sašutuši par augstajām elektrības cenām, valdība nolēmusi tarifus samazināt, skaidro Reuters.

Tomēr izskanējušas bažas, ka elektrības cenu samazināšana nodarīs kaitējumu valsts ekonomikai, ietekmējot atjaunojamās energoražošanas atbalsta programmu un samazinot valsts energouzņēmumu ienākumus. Tāpat tas varot skart ārvalstu energokompāniju investīciju apmērus.

Jau vēstīts, ka protestētāji Bulgārijā aizvadītajā nedēļā bija bloķējuši parlamenta ēku, iesprostojot tajā vairāk nekā simts deputātu, ministru un žurnālistu. Pēc astoņām stundām policijai izdevies atbrīvot iesprostotos.

Trešdien demonstranti parlamenta priekšā Bulgārijas galvaspilsētā Sofijā izveidoja improvizētu pludmali ar saulessargiem, guļamkrēsliem un peldbaseinu, lai tādējādi paustu protestu pret deputātu plāniem doties vasaras brīvdienās. 


Написать комментарий