Sprūdžs: Latgale nav atpalikusi un degradēta

foto: mixnews.lv
foto: mixnews.lv

Iepriekš nepiedodami daudz ir skandēts par atpalikušo un degradēto Latgali, kas nebūt tā nav. Šajā reģionā ir tik daudz tādu cilvēcisko vērtību, dzīvesprieka un skats uz rītdienu, par kādu citviet Latvijā var tikai sapņot, tiekoties ar kinorežisoru Jāni Streiču, kurš savās filmās īpašu lomu veltījis Latgalei, atzinis vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs.

Sprūdžš Streiču uz tikšanos bija aicinājis, lai diskutētu par vērtībām, kas Latgalē izceļamas un nepieciešamību tālāk popularizēt šī reģiona iespējas, portālu "Delfi" informēja ministra preses sekretāre Maija Pētermane.

Streičs pozitīvi novērtējis pagājušajā gadā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas atbalstu uzņemto filmu „Latgale. Trīs stāsti", sakot, ka „Latgalē ir milzīgs spēks, sirsnība un visas Latvijas saknes. Filma „Latgale. Trīs stāsti" bija autoru un arī skatītāju tuvošanās Latgalei un tās cilvēkiem ar lielu pietāti, pozitīvismu un sirsnību". Viņš uzsvēris, ka no filmā redzētā viņu satrauca kādas meitenes sacītais, ka viņa vairs nekaunas no runāšanas latgaliešu valodā. „Kā gan vispār ko tādu par savu valodu var teikt," neizpratnē bijis Streičs.

Savukārt Sprūdžs atzinis, ka "mums kopīgi ir jāizdara viss, lai atgrieztu latgaliešos pašlepnumu".

Arī režisors atgādināja, ka nedrīkst runāt par Latgali kā par atpalikušu reģionu. „Latgale taču ir dāvājusi mums valsts nosaukumu, valodu. Latgale ir mūsu saknes un tas ir arī vērtību trauks, no kura Latvija vēl daudz var smelties," sacīja Streičs.

Noslēgumā, pārrunājot rīcības plāna „Iespēju Latgale" ietvaros paveikto, Sprūdžs un Streičs bija vienisprātis, ka viens no lielākajiem ieguvumiem ir šī reģiona iespēju un problēmu aktualizēšana plašākā mērogā.

Pērnā gada jūnijā valdība apstiprināja Latgales reģiona rīcības plānu 2012.-2013.gadam „Iespēju Latgale, kas ietver pasākumus Latgales reģiona attīstības veicināšanai.

Jau vēstīts, ka šis plāns paredz Latgales vēstniecības izveidi Rīgā, alkoholisko dzērienu patēriņa mazināšanu, mikroaizdevumu fonda izveidi. Rīcības plānā izvirzīts mērķis panākt aktīvāku Latgales iedzīvotāju iesaisti uzņēmējdarbībā, kā arī radīt labvēlīgākus nosacījumus privāto investīciju piesaistei reģionā.

Paredzēts divos gados reģionā organizēt uzņēmējdarbības un inovācijas veicināšanas pasākumus Latgalē.


Написать комментарий