Reformu partijai – negaidīti trīs «treknie mēneši»

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Šā gada trijos mēnešos – aprīlī, maijā un jūnijā – Reformu partijai pēkšņi ļoti strauji pieauguši ziedojumi.

Proti, ja pat visa pagājušā gada laikā Reformu partija ziedojumos saņēmusi niecīgu summu – 17 598 latus, tad minētajos trīs mēnešos partijai saziedoti kopā 124 000 latu.

Pēc zaudētajām pašvaldību vēlēšanām ziedojumi gan atkal samazinājušies līdz minimumam un partijas kasē jūlijā oficiāli nonākuši vien 2050 latu – liecina informācija KNAB mājaslapā. Īpaši būtiski tas ir tāpēc, ka uzreiz pēc pašvaldību vēlēšanām KNAB pārtrauca Reformu partijai izmaksāt valsts finansējumu.

Jūlijā reformistiem atsaukušies tikai divi ziedotāji; no tiem 2000 latu ziedojusi 60 gadus vecā Mudīte Antāne. Atbilstīgi Firmas.lv informācijai, šai personai nav oficiāli reģistrētas uzņēmējdarbības. VID informācija liecina, ka viņa nav Reformu partijas Rīgas mēra kandidātes Ingas Antānes tuva radiniece, savukārt tālāku radniecību publiski pieejamos avotos noskaidrot nav iespējams.

Visvairāk naudas Reformu partijai iepriekšminētajos «treknajos mēnešos» ziedojuši laulātie Igors Trubko un Taisa Štāle (vīrs – 8000 latu, sieva – 5200 latu). Šā gada pavasarī I. Trubko kļuva par akciju sabiedrības Rīgas namu apsaimniekotājs valdes priekšsēdētāju, nomainot šajā amatā dzīvesbiedri T. Štāli. Abi laulātie ilggadēji darbojušies arī citu namu apsaimniekošanas uzņēmumu vadībā, kā arī izdod laikrakstu Darīsim Kopā divās valodās. Savulaik abi bijuši lieli ziedotāji Sociāldemokrātiskajai strādnieku partijai, un tad sabiedrības uzmanība pastiprināti tika pievērsta tam, kuri politiķi priekšvēlēšanu laikā reklamējas minētajā laikrakstā.

Būtisks ir arī Zaigas un Ilmāra Igauņu devums Reformu partijas kasei minētajos mēnešos (vīrs – 6900 latu, sieva – 4000 latu). Abi ir uzņēmēji, piemēram, vīram pieder SIA Radess Ltd 100% kapitāla daļu. Firma nodarbojas ar notekūdeņu savākšanu un attīrīšanu. No publiskiem avotiem nav secināms, vai Ilmārs nav rados ar Saeimas deputātu no Reformu partijas Gunāru Igauni. Valsts amatpersonas deklarācijas vien liecina, ka Gunāra brālis arī ir politiķis – Rēzeknes novada domes bijušais deputāts Ivars Igaunis.
Mazāk dāsna bijusi pazīstamā Landmaņu ģimene – Ventspils domes deputāts Aivis ziedojis 1650 latu, viņa brālis Ivars – 750 latu, bet sieva Līva – 1500 latu.

Plaši maciņu atvēruši divi ar kuģniecības biznesu saistīti cilvēki: Jānis Brūnavs ziedojis 9000 latu, bet Didzis Zīraps – 3500 latu. Vēnu klīnikas līdzīpašnieks Ģirts Mauriņš partiju šajā laika periodā atbalstījis ar 8700 latiem, automašīnu Lexus tirgotāji Wess Motors valdes priekšsēdētājs Ivans Tiščenko un padomes priekšsēdētājs Aleksandrs Oskins ziedojuši katrs pa 2500 latiem.

Trošu un ķēžu ražotāja SIA Certex Latvija rīkotājdirektors Pēteris Krasņikovs partiju pabalstījis ar 5000 latiem, metālapstrādes uzņēmuma SIA Amateks valdes loceklis Andris Upītis – ar 4000 latiem.

Maciņus šajos mēnešos atvēruši arī paši partijas biedri: Kuldīgas nodaļas vadītājs Aleksandrs Cimermanis šķīries no 7440 latiem, šobrīd jau Reformu partijas priekšsēdētājs Edmunds Demiters – no 7000 latiem, Latgales novada koordinatore Žanna Kulakova – no 2039 latiem.

Prāvu summu – 2500 latu – Reformu partijai šajā periodā ziedojis arī uzņēmējs Arnolds Laksa, kurš pēdējā laikā bija pazīstams kā dāsns Vienotības atbalstītājs (pērn – 10 000 latu, šogad – 7450 latu), bet vēl agrāk – kā Aināra Šlesera vadītās Latvijas Pirmās partijas un Jaunā laika finansētājs.

Aprīlī, maijā un jūnijā arī citu lielāko partiju kasēs ir ieplūdušas lielas summas. Pašvaldību vēlēšanu uzvarētāja pēc ievēlēto deputātu skaita Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), ja rēķina kopā ar tās sastāvdaļām, šajā periodā saņēmusi vislielākos ziedojumus: pati ZZS – 151 400 latu, Centriskā partija Latvijas Zemnieku savienība – 138 000 latu, bet Latvijas Zaļā partija – 100 777 latus.

Vienotības kase šajā periodā papildinājusies ar 204 000 latu, rēķinot kopā gan ziedojumus, gan lielās biedra naudas partijai Vienotība un partijai ar oficiālo nosaukumu «Nacionālās vienotības apvienība (partijas Jaunais laiks, partijas Pilsoniskā savienība un partijas Sabiedrība Citai politikai apvienība)». Kā jau Neatkarīgā rakstīja, Vienotība privāto finansējumu piesaista šādos četros veidos.
Savukārt Saskaņas centrs ziedojumos šajā periodā saņēmis 136 000 latu, bet biedra naudās – 50 300 latu.

Atbildot uz Neatkarīgās jautājumiem, Reformu partijas priekšsēdētājs E. Demiters straujo ziedojumu kāpumu skaidroja ar pašvaldību vēlēšanām, jo naudu «lielākajā daļā gadījumu ziedoja tieši kampaņas norisēs iesaistītie partijas biedri un deputātu kandidāti». Vēlāko ziedojumu kritumu viņš skaidroja ar «priekšvēlēšanu kampaņas beigām un gaidām uz partijas kongresa rezultātiem». Savukārt uz jautājumu, vai visi partijas priekšvēlēšanu rēķini ir nomaksāti, E. Demiters atbildēja izvairīgi, vien norādot, ka «partijas vadība ir spējusi samazināt administratīvās izmaksas un nodrošinās tālāku darbību».


Написать комментарий