Čalovskis sašutis par valdības lēmumu viņu izdot ASV; aizstāvji lūdz TM un IeM izdošanu apturēt 1

foto: puaro.lv
foto: puaro.lv

Smagos kibernoziegumos vainotais Deniss Čalovskis ir sašutis un vīlies par valdības lēmumu viņu izdot tiesāšanai Amerikas Savienotajām Valstīm (ASV). Patlaban aizstāvji lūguši Tieslietu ministriju (TM), kurā atrodas izdošanas lieta, un Iekšlietu ministriju (IeM), kas ir atbildīga par izdošanas procesu, līdz Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) lēmumam izdošanu apturēt.

Čalovska psiholoģiskais stāvoklis šobrīd esot sarežģīts, viņš bija cerējis uz taisnīgu lēmumu, portālam "Delfi" sacīja viņa advokāte Ilona Bulgakova, kura trešdien cietumā apmeklējusi savu klientu.

Bulgakova sacīja, ka pats Čalovskis ar valdības lēmumu vēl nav iepazinies, bet viņa kā advokāte uzskata, ka šis lēmums lēmums ir netaisnīgs.

Viņa apliecināja, ka aizstāvība pieteikusi lūgumu izdošanas procedūru apturēt līdz ECT lēmumam.

Bulgakova atgādināja, ka Kriminālprocesa likums nosaka arī termiņu izvedamās personas nododamas ārvalstīm, kas ir 30 dienas.

Jau vēstīts, ka Latvijas valdība 6.augustā nolēma izdot ASV kibernoziegumos apsūdzēto Čalovski.

ASV federālie prokurori izvirzījuši apsūdzības trim iespējamiem Austrumeiropas kibernoziedzniekiem - Krievijas pilsonim Ņikitam Kuzminam, Rumānijas iedzīvotājam Mihajam Paunesku un Latvijas iedzīvotājam Čalovskim, kurš pazīstams arī ar iesauku Miami.

ASV tiesībsargājošās iestādes uzskata, ka trīs aizturētie vīrieši ir atbildīgi par datorvīrusa "Gozi Virus" radīšanu un uzturēšanu. Ar šo vīrusu tika inficēts vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē, tostarp aptuveni 40 000 datoru ASV. Vīruss nonācis pat ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) datoros.

Pagaidām nav zināms, kā notiks kibernoziegumos apsūdzētā Latvijas pilsoņa Denisa Čalovska konvojēšana izdošanai ASV. Prokuratūra gan norāda, ka parasti šādos gadījumos ASV likumsargi paši brauc pēc izdodamās personas.
 


Написать комментарий

kauns un negods Latvijai