Ministrija: skolēnu skaita sarukuma dēļ finansējums pedagogu algām nemazināsies

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Neraugoties uz skolēnu skaita samazināšanos, nesamazināsies kopējais finansējums, ko pašvaldības saņem mērķdotācijas veidā pedagogu algām, portālam ”Delfi” uzsver Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

Bijusī IZM ierēdne Inga Štāle, ko ministrija vaino nepareizā pedagogu algām nepieciešamā finansējuma aprēķināšanā 2013. gadam, rakstiski sazinājās ar portālu "Delfi", paužot neizpratni par to, kur tiks izmantoti aptuveni 3, 7 miljoni latu, kas tiks "ietaupīti" pateicoties skolēnu skaita samazinājumam.

"Pēc IZM paustā pēdējā mācību gada laikā skolēnu skaits samazinājies par 5000, tātad par 556 pedagogu likmēm mazāk un vadoties pēc IZM teiktā, ka finansējums uz vienu skolēnu šogad esot 740 lati, tas nozīmē 5000 reiz 740 vienāds ar 3,7 miljoniem latu," norāda Štāle.

Turpretī IZM, atbildot uz "Delfi" jautājumu par to, kur plānots izmantot šo naudu, uzsver: "Samazinoties skolēnu skaitam, kopējais finansējums pedagogu mērķdotācijām nesamazināsies. Mērķdotācijas sadalē darbojas princips "nauda seko skolēnam". Saskaņā ar IZM prognozēm, jaunajā mācību gadā mērķdotācijas apjoms pašvaldībām pedagogu algām vispārējās izglītības iestādēs pieaugs no vidēji 740 latiem vienam bērnam gadā līdz 748 latiem."

IZM norāda, ka saskaņā ar jūlija beigās valdībā izskatīto informatīvo ziņojumu par papildu finansējumu pedagogu darba samaksai 2013. un turpmākajiem gadiem, skolotāju algām nepieciešamā finansējuma apjoms tiks aprēķināts pēc tam, kad 5. septembrī Valsts izglītības informācijas sistēmā būs apkopota informācija par faktisko izglītojamo skaitu uz 2013. gada 1. septembri.

"Mērķdotācijas apjoms pedagogu algām vienam bērnam, ko ministrija pārskaita pašvaldībām, ar katru gadu pakāpeniski palielinās. Pagājušajā mācību gadā, salīdzinājumā ar iepriekšējo, šis finansējumus vienam bērnam pieauga par  9%," informē IZM.

Tāpat ministrija uzsver, ka gan šim, gan turpmākajiem gadiem papildus ir piešķirts finansējums piemaksām pedagogiem, kuri ieguvuši 3. profesionālās darbības kvalitātes pakāpi, turklāt piemaksas turpinās saņemt arī 4. un 5. kvalitātes pakāpi ieguvušie pedagogi.

"IZM pašlaik veic aprēķinus, lai nodrošinātu, ka piemaksas šiem pedagogiem būtu lielākas, nekā iepriekšējā mācību gadā.  Piemaksas par kvalitātes pakāpēm tiks aprēķinātas uz katru pedagogu un iezīmēti novirzītas pašvaldībām," savā atbildē pauž IZM, norādot, ka ņemot vērā šo principu, tiks uzlabota mērķdotācijām nepieciešamo finanšu līdzekļu plānošana un to izlietojuma kontrole. 


Написать комментарий