Ministru Sprūdžu administratīvi soda par likuma pārkāpumu

Foto: nra.lv
Foto: nra.lv

Latvijas Republikas Datu valsts inspekcija ir uzaicinājusi ministru Sprūdžu ierasties Inspekcijā, lai viņam sastādītu administratīvā pārkāpuma protokolu.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Sprūdžs, 2012.gada 23.oktobrī izdodot prettiesisku administratīvo aktu – rīkojumu NR. 343 „Par Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga atstādināšanu no amata” , prettiesiski ir norādījis Ventspils mēra personas kodu.

Latvijas Republikas Datu valsts inspekcija par šo pārkāpuma faktu veica pārbaudi un 2013.gada 24.maijā pieņēma lēmumu atzīt Aivaru Lembergu par cietušo Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 261.panta pirmās daļas izpratnē administratīvā pārkāpuma lietvedībā, nra.lv informēja Aivars Lembergs.

"Ministrs Sprūdžs ar visiem līdzekļiem un paņēmieniem prettiesiski pretdarbojās Inspekcijas likumīgajiem centieniem noskaidrot šā administratīvā pārkāpuma izdarīšanā vainīgās amatpersonas, tādējādi cenšoties novilcināt administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanu un objektīvās patiesības noskaidrošanu. Vairākus mēnešus ilgušā sarakstē ministrija ir informējusi Inspekciju, ka vainīgā amatpersona ir meklējama ministra Sprūdža birojā, kurā kopā ar ministru ir septiņi strādājošie, bet atklāt šīs amatpersonas vārdu atteicās.

Pārbaudes gaitā Inspekcijas rīcībā esošā informācija liecina, ka tieši Sprūdžs ir Rīkojuma autors un kā amatpersona, kura ir nolēmusi izveidot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra biroju, nosakot arī tā kompetenci, saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 14.pantu ir atbildīgs par Fizisko personu datu aizsardzības likuma pārkāpumu, kas tika veikts, nododot publicēšanai Rīkojumu, kurā bija norādīts Aivara Lemberga personas kods.

Līdz ar to, pamatojoties uz Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 236.10, 246 un 247.pantu, Datu valsts inspekcija pieņēmusi lēmumu ministram Sprūdžam sastādīt administratīvo protokolu par iepriekš minēto pārkāpumu.

Atgādinu, ka Administratīvās rajona tiesas Liepājas tiesu nams 2013.gada 29.maijā pasludināja spriedumu, ar kuru nolemts „atcelt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra E.Sprūdža rīkojumu Nr.343 „Par Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga atstādināšanu no amata” no tā izdošanas brīža”, atzīstot to par prettiesisku.

Administratīvā rajona tiesa savā spriedumā konstatēja kopumā 16 tiesību normu pārkāpumus Sprūdža darbībā, no kuriem 5 bija ļoti būtiski, t.i., tādi, ka katrs no tiem pats par sevi ir jau pietiekams pamats rīkojuma atcelšanai, un 3 cilvēktiesību un pamattiesību aizskārumus (nevainīguma prezumpcijas pārkāpumu, liegtas tiesības tikt uzklausītam, kā arī piedalīties pašvaldības darbā).

Šīs lietas kontekstā šis nav vienīgais administratīvais akts, kura izdošanas tiesisko un labas valsts pārvaldības kvalitāti ir apšaubījusi ne tikai tiesu vara, bet arī Latvijas Republikas tiesībsargs un Inspekcija.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas intereses tiesā pārstāv Sprūdža padomnieces juridiskajos jautājumos bijusī darba vieta – advokātu birojs „Triniti”. Par līdzšinējiem juridiskajiem pakalpojumiem ministrija no nodokļu maksātāju naudas ir jau samaksājusi turpat 13 tūkstošus latu. Kā liecina Iepirkumu uzraudzības biroja informācija, ir veikts iepirkums par vēl 4 tūkstošiem latu no nodokļu maksātāju naudas.

Gan Ventspils pilsētas dome, gan es personīgi esmu aicinājis Ministru prezidentu Valdi Dombrovski iejaukties valdības locekļa, ministra Sprūdža, pretlikumīgajās darbībās un tās nepieļaut un novērst. Diemžēl tas nav izdarīts, kā rezultātā Sprūdžs rupji pārkāpj LR likumus un labas pārvaldības principus," informē Aivars Lembergs.


Написать комментарий