Autoratlīdzības aplikšana ar nodokli vājinās žurnālistiku

foto: moyafirma.com
foto: moyafirma.com

Ignorējot Latvijas Žurnālistu asociācijas ierosinājumu, Finanšu ministrija (FM) vēlas panākt, lai valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) jeb sociālais nodoklis nākotnē būtu jāmaksā arī par saņemtajām autoratlīdzībām.

Atzīstot, ka žurnālisti un citi autoratlīdzību saņēmēji nemaksātā nodokļa dēļ bauda mazākas sociālās garantijas, Latvijas Žurnālistu savienība, Latvijas Preses izdevēju asociācija un Latvijas Raidorganizāciju asociācija šādam solim iebilst.

Spēkā esošās likuma normas paredz, ka darba ņēmējam, kas saņem arī autoratlīdzību ir tiesības izvēlēties no autoaratlīdzības ienākuma veikt vai neveikt VSAOI, kas ir 32,17% no valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objekta. FM secinājusi, ka lielākā daļa atlīdzības saņēmēju izvēlas VSAOI nemaksāt un šo iespēju izmantojot arī darba devēji, kas nosaka minimālu darba algu, vienlaikus atlikušo atlīdzības daļu noformējot kā autoratlīdzību tādējādi saglabājot darbiniekam konkurētspējīgu atalgojumu un samazina savus izdevumus nemaksājot par darbaspēku VSAOI.

Ministrija uzskata, ka ierastā kārtība ir negodīga pret tiem darbiniekiem, kas VSAOI veic, jo no viņu iemaksām tiks maksāta minimālā pensija arī tām autoratlīdzību saņēmušajām personām, kas VSAOI nav veikušas un līdz ar to nav uzkrājušas pietiekamus līdzekļus savai pensijai.

Latvijas Žurnālistu asociācijas valdes locekle Arta Ģiga stāsta - asociācija, atzīstot, ka žurnālisti par autoratlīdzībām nenomaksātā VSAOI dēļ ir mazāk sociāli aizsargāti, FM savulaik piedāvājusi autoratlīdzībām piemērojamo iedzīvotāju ienākumu nodokli sadalīt un daļu no tā ieskaitīt kā autoratlīdzības saņēmēja sociālo nodokli. Tomēr viņai nezināmu iemeslu dēļ ministrija šo ierosinājumu nav ņēmusi vērā.

Arī Latvijas Žurnālistu savienības valdes priekšsēdētājs Juris Paiders atzīst – tā kā liela daļa ienākumu žurnālistiem tiek izmaksāti kā autoratlīdzība, žurnālistu sociālā aizsargātība ir ievērojami mazāka nekā citās profesijās. Žurnālistam, paliekot bez darba, bezdarbnieka pabalsts ir ļoti niecīgs.


Написать комментарий